Ugovor Općine Cazin i IFC-a: Aktivnosti na reformi općinskih propisa

26.05.2014. 16:03 / Izvor: eKapija.ba
Ugovor Općine Cazin i IFC-a: Aktivnosti na reformi općinskih propisa

Ugovor o savjetovanju podrazumijeva izvođenje aktivnosti na reformi općinskih propisa, a ciljevi projekta su; povećanje konkurentnosti općine Cazin kroz smanjenje troškova i rizika poslovanja.

Načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević i menadžer Projekta poboljšanja poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini Tarik Šahović danas su potpisali Ugovor o savjetovanju između općine Cazin i Međunarodne finansijske korporacije (IFC), koja je članica grupacije Svjetske banke.

Ugovor o savjetovanju podrazumijeva izvođenje aktivnosti na reformi općinskih propisa, a ciljevi projekta su; povećanje konkurentnosti općine Cazin kroz smanjenje troškova i rizika poslovanja, kreiranje e- registra svih općinskih administrativnih procedura i povećanje transparentnosti implementacije administrativnih procedura na općinskom nivou.

"Ovo je značajan Ugovor za općinu Cazin. Bitno je da surađujemo s IFC-om. Koncept je takav da radimo na uvođenju novih procedura i novih rješenja s ciljem jačanja poduzetničkog ambijenta, a kako smo i prethodno bili na tom putu, naime bili smo i dio projekta GAP, ovo se odlično uklapa u ono što smo do sada radili. Drago nam je da su naši partneri prepoznali ovu općinu kao poželjnog partnera, da prepoznaju poduzetništvo i potencijale Cazina", kazao je načelnik Ogrešević.

Po riječima Tarika Šahovića, Cazin je jedna od svega nekoliko općina u BiH s kojima se radi na ovom projektu.

"Grupacija Svjetske banke ovaj projekat provodi 4-5 godina i radili smo sa malim brojem općina u Federaciji – svega desetak. Mi radimo sa onim općinama koje su poduzetničke , gdje je jaka ekonomska baza, gdje je razvijeno poduzetništvo i gdje ima dosta privrednih subjekata. Cazin spada u tu grupu. A projekat treba doprinjeti da se pojednostave procedure, da u doba krize građanima općina bude na usluzi, a ne smetnja", izjavio je.

U obilasku Centra za pružanje usluga građanima u općini Cazin, razgovaralo se o konkretnoj realizaciji zadataka Projekta i ostalim mogućnostima buduće saradnje. Krajnji cilj svega, kako je istaknuto, jeste omogućiti općini Cazin da privuče što veći broj investitora na ovo područje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti