Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ugovor Općine Cazin i IFC-a: Aktivnosti na reformi općinskih propisa

26.05.2014. 16:03 / Izvor: eKapija.ba

Načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević i menadžer Projekta poboljšanja poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini Tarik Šahović danas su potpisali Ugovor o savjetovanju između općine Cazin i Međunarodne finansijske korporacije (IFC), koja je članica grupacije Svjetske banke.

Ugovor o savjetovanju podrazumijeva izvođenje aktivnosti na reformi općinskih propisa, a ciljevi projekta su; povećanje konkurentnosti općine Cazin kroz smanjenje troškova i rizika poslovanja, kreiranje e- registra svih općinskih administrativnih procedura i povećanje transparentnosti implementacije administrativnih procedura na općinskom nivou.

"Ovo je značajan Ugovor za općinu Cazin. Bitno je da surađujemo s IFC-om. Koncept je takav da radimo na uvođenju novih procedura i novih rješenja s ciljem jačanja poduzetničkog ambijenta, a kako smo i prethodno bili na tom putu, naime bili smo i dio projekta GAP, ovo se odlično uklapa u ono što smo do sada radili. Drago nam je da su naši partneri prepoznali ovu općinu kao poželjnog partnera, da prepoznaju poduzetništvo i potencijale Cazina", kazao je načelnik Ogrešević.

Po riječima Tarika Šahovića, Cazin je jedna od svega nekoliko općina u BiH s kojima se radi na ovom projektu.

"Grupacija Svjetske banke ovaj projekat provodi 4-5 godina i radili smo sa malim brojem općina u Federaciji – svega desetak. Mi radimo sa onim općinama koje su poduzetničke , gdje je jaka ekonomska baza, gdje je razvijeno poduzetništvo i gdje ima dosta privrednih subjekata. Cazin spada u tu grupu. A projekat treba doprinjeti da se pojednostave procedure, da u doba krize građanima općina bude na usluzi, a ne smetnja", izjavio je.

U obilasku Centra za pružanje usluga građanima u općini Cazin, razgovaralo se o konkretnoj realizaciji zadataka Projekta i ostalim mogućnostima buduće saradnje. Krajnji cilj svega, kako je istaknuto, jeste omogućiti općini Cazin da privuče što veći broj investitora na ovo područje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti