Ugovor sa "Batagonom" raskinut zbog neispunjavanja obaveza

12.07.2019. 13:35 / Izvor: SRNA
Ugovor sa 'Batagonom' raskinut zbog neispunjavanja obaveza

Kasipović je pojasnio da je, nezavisno od garancija Vlade, odgovornost na onima koji dođu do kreditnih sredstava da ih ulože na najbolji način i u najboljem interesu građana Srpske.

Vlada Republike Srpske uložila je sav napor da se realizuje ugovor sa kompanijom "Batagon", ali ova kompanije nije ispunila svoje obaveze, niti dokazala ozbiljnu namjeru da ide u pravcu ispunjavanja, što su bili dovoljni argumenti za raskid ugovora, rekao je potpredsjednik Vlade Anton Kasipović.

"Zbog neispunjavanja obaveza jedne od strana, ugovor je morao biti raskinut", rekao je Kasipović novinarima u Banjaluci odgovarajući na pitanje zašto je Vlada Srpske juče stavila van snage memorandum i zaključke koji su potpisani sa švajcarskom kompanijom "Batagon".

On je pojasnio da će biti nastavljeni napori u traženju rješenja.

Govoreći o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor "Pet ce" - obilaznica Doboj u iznosu od 150 miliona evra koja će se naći na zasjedanju Narodne skupštine u utorak, 16. jula, Kasipović je naveo da ovo kreditno zaduženje neće uticati na finansijsku stabilnost Srpske jer se to stanje prati u odnosu na sposobnost onog ko diže kredit.

"Republika Srpska u ovom trenutku i u projekcijima do kraja godine nema stepen zaduženosti koji bi govorio o bilo kakvim problemima u fiskalnom sistemu Republike Srpske", istakao je Kasipović.

Komentarišući odluku Vlade Republike Srpske da u ovoj godini izda garancije od 800 miliona KM za kredite koje će podići javna preduzeća i ustanove, Kasipović je naveo da vjeruje da ovakva odluka, primarno dio koji se odnosi na energetski sektor, može donijeti različite benefite Republici Srpskoj.

On je rekao da će konačna odluka biti donesena u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te da je uvjeren da će ona potvrditi ovakav stav Vlade.

Kasipović je pojasnio da je, nezavisno od garancija Vlade, odgovornost na onima koji dođu do kreditnih sredstava da ih ulože na najbolji način i u najboljem interesu građana Srpske.

"Najbolje je, ako možete da se ne zadužujete, ali ni zemlje sa mnogo razvijenijom ekonomijom ne mogu bez politike zaduživanja. Važno je da se cijelo ovo pitanje razmotri na narednom zasjedanju Narodne skupštine 16. jula", rekao je Kasipović.

Osvrćući se na izvještaj Evropske komisije o investiranju u kojem je BiH ocijenjena kao najgora na Balkanu, Kasipović je istakao da su ovoj zemlji neophodni organi vlasti jer je mnogo vremena prošlo od izbora, što je sigurno upozorenje za svakog ozbiljnog investitora.

"Siva zona je ogroman teret za ljude koji rade u njoj i njihove porodice, te vlade moraju imati odgovor na ta pitanja. Vlada Srpske zato i radi na novom zakonu o inspekcijama, stimulacijima poslodavcima i povećanju plata", kaže Kasipović.

Prema njegovim riječima, cilj Vlade je da zakonskim rješenjima Republika Srpska bude atraktivnija i pouzdaniji partner bilo kojem stranom investitoru.

"Bilo bi dobro da se što prije konstituišu vlasti BiH, a da Srpska nastavi svoje napore na pobošljanju poslovnog ambijenta", zaključio je Kasipović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti