Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ugrožena dalja pomoć MMF-a za BiH: 330 miliona eura i dalje na čekanju

16.05.2020. 09:45 / Izvor: Avaz.ba

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetranog fonda (MMF) u BiH Andrew Jewell upozorio je da bi nerješavanje problema u vezi sa isplatom 330 miliona eura koje je MMF obezbijedio za BiH moglo ugroziti njihovu buduću finansijsku pomoć.

Jewell je istakao da ne razumije u potpunosti prirodu problema sa isplatom 330 miliona eura koje je MMF krajem aprila prebacio na račun Centralne banke BiH s obzirom na to da su dogovoreni iznosi koji treba da budu doznačeni entitetima i Brčko distriktu.

"Zaista je žaljenja vrijedno da je interventna pomoć koju je MMF doznačio prije tri sedmice još neiskorištena. Vrlo loše je to da BiH zatraži hitnu pomoć, a onda je ne iskoristi", istakao je Jewell, prenosi Avaz. 

U pismu namjere koje je BiH poslala MMF-u definisano je da Federaciji BiH pripada 62 odsto od dobijenih sredstava, a Republici Srpskoj 38 odsto, s tim da oba entiteta odvoje po 0,5 odsto za Brčko distrikt.

Potpisano je da se 50 odsto sredstava koja pripadaju FBiH raspodijele i kantonima da bi odgovorili na posljedice epidemije virusa korona, ali Savjet ministara još nije postigao dogovor o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od MMF-a.

PODIJELI:

TAGOVI:

Andrew Jewell

MMF

BiH

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti