Ugrožena dalja pomoć MMF-a za BiH: 330 miliona eura i dalje na čekanju

16.05.2020. 09:45 / Izvor: Avaz.ba
Ugrožena dalja pomoć MMF-a za BiH: 330 miliona eura i dalje na čekanju

Jewell je istakao da ne razumije prirodu problema sa isplatom 330 miliona eura koje je MMF krajem aprila prebacio na račun Centralne banke BiH.

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetranog fonda (MMF) u BiH Andrew Jewell upozorio je da bi nerješavanje problema u vezi sa isplatom 330 miliona eura koje je MMF obezbijedio za BiH moglo ugroziti njihovu buduću finansijsku pomoć.

Jewell je istakao da ne razumije u potpunosti prirodu problema sa isplatom 330 miliona eura koje je MMF krajem aprila prebacio na račun Centralne banke BiH s obzirom na to da su dogovoreni iznosi koji treba da budu doznačeni entitetima i Brčko distriktu.

"Zaista je žaljenja vrijedno da je interventna pomoć koju je MMF doznačio prije tri sedmice još neiskorištena. Vrlo loše je to da BiH zatraži hitnu pomoć, a onda je ne iskoristi", istakao je Jewell, prenosi Avaz. 

U pismu namjere koje je BiH poslala MMF-u definisano je da Federaciji BiH pripada 62 odsto od dobijenih sredstava, a Republici Srpskoj 38 odsto, s tim da oba entiteta odvoje po 0,5 odsto za Brčko distrikt.

Potpisano je da se 50 odsto sredstava koja pripadaju FBiH raspodijele i kantonima da bi odgovorili na posljedice epidemije virusa korona, ali Savjet ministara još nije postigao dogovor o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od MMF-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti