Ugrožena primanja ljekarima Kantona Sarajevo

06.08.2020. 09:59 / Izvor: Oslobođenje
Ugrožena primanja ljekarima Kantona Sarajevo

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je ovoj ustanovi za 2019. godinu doznačio 142.499.253 KM, a za period I-VI 2020. godine - 73.894.266 KM.

U skladu s potpisanim ugovorima s Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je ovoj ustanovi za 2019. godinu doznačio 142.499.253 KM, a za period I-VI 2020. godine - 73.894.266 KM. Istovremeno, Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Zavod je doznačio za 2019. godinu 33.384.525 KM, a za pola 2020. 19.417.826 KM.

Saudijski kredit

"S obzirom na to da se sredstva ustanovama doznačavaju na osnovu ispostavljenog zahtjeva s definisanom namjenom, do danas je zahtjev za doznaku ovih sredstava Zavodu dostavila samo Opća bolnica, po čijem zahtjevu je postupljeno i sredstva su doznačena", kaže nam direktor Zavoda Sakib Katana, ističući da je 29. jula UO Zavoda odobrio dodatna sredstva za Opću bolnicu od 990.000 KM.

"Nije tačna konstatacija da se iz godine u godinu povećavaju sredstva za KCUS, a smanjuje za ostale", rekao nam je Katana, pozivajući se na podatke o doznačenim sredstvima, koji se odnose na period 2017-2019. godina.

"Dakle, u 2017. KCUS je dobio 118.815.221, a Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' 24.810.355. U 2018. godini KCUS je dobio 129.662.591, a Opća bolnica 27.875.586 KM. U 2019. KCUS je dobio 142.499.253, a Opća bolnica 33.384.525 KM", kaže Katana, napominjući da sredstva za finansiranje zdravstvene zaštite osiguranih lica KS-a proizlaze iz Finansijskog plana Zavoda za svaku godinu.

Plan donosi Upravni odbor ZZO-a, a saglasnost na njega daje Skupština KS-a.

"Naknada za pružanje zdravstvene zaštite utvrđuje se na godišnjem nivou i podrazumijeva sve troškove rada zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, kao i sve materijalne troškove neophodne za rad i funkcionisanje zdravstvene ustanove koji se obračunavaju po istim kriterijima obračuna za sve", dodaje Katana.

Da bismo mogli predočiti u šta se pomenuta sredstva troše, zatražili smo podatke od KCUS-a, koji nije uopće reagovao na naš dopis.

Uzgred, pitali smo, pored ostaloga, koliko je KCUS u prošloj i u ovoj godini dobio sredstava od ZZOKS-a, koliko je u to vrijeme bilo zaposlenih, koliko je kreveta bilo popunjeno, koliko je, u odnosu na planirana, izdvojeno sredstava za potrošni materijal za laboratorijsku dijagnostiku, koliko je realizovano usluga kliničke dijagnostike, koliko je dobijeno od Vlade FBiH u dosadašnjem dijelu godine vezano za Covid-19.

Bez ovih podataka, nema smisla navoditi ni podatke iz druge bolnice, jer ih ne možemo porediti.

Inače, Klinički centar UNSA prvi je na listi 10 najvećih bolnica u BiH rangiranih prema iznosu ukupnih prihoda u 2019, koju je napravio finansijski portal Beta.ba, a na osnovu Bisnode rješenja/FIA APIF podataka.

Ukupni prihodi KCUS-a iznosili su 252 miliona KM, a slijedi UKC Republike Srpske Banja Luka sa 169 miliona maraka. Treći na listi je UKC Tuzla sa 130 miliona KM prihoda, a slijede Sveučilišna klinička bolnica Mostar sa 107 miliona i Kantonalna bolnica Zenica sa 71 milion KM.

Bolnice u BiH su, dakle, rangirane prema iznosu ukupnog prihoda u 2019. godini, a na listi portala Beta.ba nalaze se pravna lica koja imaju registriranu djelatnost bolnica. Inače, u BiH, prema podacima FIA i APIF-a, ima ukupno 50 pravnih lica koja imaju registriranu djelatnost bolnica.

Ovo je bila prilika da direktora Katanu upitamo o osiguranju dodatnih sredstava Općoj bolnici ‘’Prim. dr. Abdulah Nakaš“ zbog povećane angažiranosti te uvođenja rada urgentnog centra 24 sata sedam dana u sedmici.

"Odlukom Upravnog odbora iz sredstava tekuće rezerve ovoj ustanovi odobreno je 885.770 KM za angažovanje 43 nova radnika. Nakon saglasnosti Ministarstva zdravstva KS-a sredstva će biti operativna ukoliko saglasnost da i Vlada i realizirat će se kada ustanova provede proceduru prijema radnika i izvrši zaključenje ugovora o radu", kaže nam direktor Katana, kojeg smo pitali i to da li je tačno da su obaveze iz tzv. saudijskog kredita isključivo povezane sa ZZO-om, “jer ga Zavod otplaćuje, a KCUS samo troši”.

"Kanton Sarajevo i Zavod KS-a su 6. augusta 2010. potpisali Ugovor o preuzimanju otplate kredita broj 01-5491 kojim se Zavod obavezao da će u cijelosti otplatiti kredit Saudijskog fonda za razvoj od 54.187.500 SR (saudijskih rijala), odnosno prema tada važećem fiksnom kursu 14.450.000 dolara. Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući greis period od pet godina, s kamatnom stopom od 2 posto na godišnjem nivou, a ugovoreno je da se otplata kredita vrši polugodišnjim anuitetima i uvećava se za 0,5 posto godišnje na ime pokrića administrativnih troškova. Sredstva se uplaćuju u budžet KS-a na zahtjev Ministarstva finansija", ističe Katana, dodajući da se ovdje radi “o preuzimanju obaveze otplate, po odluci FBiH, a u okviru otplate kreditnog sporazuma o obnovi četiri bolnice, zaključenog između naše države i Saudijskog fonda za razvoj”.

S obzirom na to da se u javnosti pokazalo spornim finansiranje ZZO usluga hiperbarične komore, tražili smo i za to objašnjenje. Katana tvrdi da Finansijskim planom Zavoda za 2020. godinu niti u jednoj od pozicija nisu planirana sredstva za usluge hiperbarične komore.

No, za 2019. godinu Zavod je raspisao javni poziv za odabir pružaoca deficitarnih zdravstvenih usluga u kojem su, između ostalih, bile definisane i usluge hiperbarične komore i to 1.750 usluga po cijeni od 100 KM.

"Poziv je poništen, nakon čega je, ponovo uz saglasnost Ministarstva, raspisan novi, kojim usluge hiperbarične komore nisu bile obuhvaćene", govori nam Katana, ističući da su proglašenje pandemije koronavirusa i značajan pad svih privrednih aktivnosti u zemlji i u KS-u izrazito negativno uticali na poslovanje Zavoda.

Viškova više nema

"Poznato je da 99,5 posto prihoda ZZO ostvaruje uplatom doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, od čega se 95 odsto odnosi na uplate poslodavaca po osnovu doprinosa za zaposlene radnike. Od marta 2020. godine evidentan je pad prihoda zdravstvenog osiguranja, tako da je u periodu januar-juni 2020. ZZO ostvario 47 posto planiranih prihoda za tekuću godinu ili u odnosu na prosječno planirani prihod za 2020. godinu, prihodi su manji za 10,3 miliona KM", pojašnjava Katana, procjenjujući da će se negativni trend ostvarenja prihoda nastaviti.

"Procjenjuje se da će Zavod do kraja godine, ukoliko se ne desi neka vrsta intervencije resornog ministarstva, vlada KS-a i FBiH, usljed pada prihoda uzrokovanih ekonomskom krizom i padom privrednih aktivnosti, ostvariti višemilionski gubitak. Akumuliranim viškovima sredstava iz prethodnih godina ZZO je uspio, bar u određenom dijelu, nadomjestiti enorman pad prihoda. U 2021. nećemo moći računati s tim akumuliranim viškom sredstava, te uz ovakav pad prihoda može biti ugrožena i realizacija osnovnih pozicija Finansijskog plana ZZO-a (mjesečne tranše zdravstvenim ustanovama iz kojih se finansiraju plaće i materijalni troškovi), za koji scenarij se vrlo aktivno pripremamo i poduzimamo mjere i aktivnosti s ciljem umanjenja negativnih efekata po osiguranike", zaključuje Katana.

(Foto: BHRT)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti