Uhapšen direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besim Duraković

22.10.2015. 10:39 / Izvor: Akta.ba
Uhapšen direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besim Duraković

Protiv Besima Durakovića u Kantonalnom tužilaštvu je otvoreno nekoliko istraga koje su odnose na zloupotrebe u javnim nabavkama, korupciju i primanje mita.

Istražitelji Odjela za privredni kriminal MUP-a Tuzlanskog kantona izvršili su u srijedu pretres porodične kuće, objekata i automobila direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Besima Durakovića, koji je po naredbi Općinskog suda Tuzla uhapšen prilikom skrivanja dokumentacije koja je predmet istrage Kantonalnog tužilaštva.

Protiv Besima Durakovića u Kantonalnom tužilaštvu je otvoreno nekoliko istraga koje su odnose na zloupotrebe u javnim nabavkama, korupciju i primanje mita. U augustu ove godine Vlada Tuzlanskog kantona protiv Durakovića je pokrenula disciplinski postupak zbog zloupotreba u javnim nabavkama tokom odabira firmi koje su servisirale službena vozila Kantonalne uprave za inspkecijske poslove. On će nakon kriminalističke obrade u MUP-u TK biti predat Tužilaštvu koje protiv njega vodi istragu.

˝Duraković je osumnjičen  za krivično djelo zloupotrebu položaja i ovlašćenja, sprečavanje dokazivanja i još neka krivična djela o čemu ćemo više govoriti kada se dostavi izvještaj MUP-a TK, a radi se o osnovama sumnje  o određenim nezakonitostima u radu uprave i pokušaju prikrivanja dokaza u ovim predmetima Kantonalnog tužilaštva TK˝, kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Pripadnici MUP-a TK će obaviti kriminalističku obradu, Tužilaštvu će biti dostavljeni izvještaji i Duraković će biti predat u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac će nakon dostavljanja izvještaja ispitati osumnjičenog, analizirati dokaze i donijeti odluku da li će se nadležnom sudu staviti prijedlog za određivanje pritvora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti