Uhapšen poduzetnik iz BiH koji je u Hrvatskoj osumnjičen za davanje mita

24.06.2020. 14:12 / Izvor: HINA
Uhapšen poduzetnik iz BiH koji je u Hrvatskoj osumnjičen za davanje mita

Afera Vjetroelektrane: Uhapšen poduzetnik iz BiH koji je u Hrvatskoj osumnjičen za davanje mita

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su u srijedu u Mostaru drugo i treće osumnjičene u aferi Vjetroelektrane, vlasnika tvrtke Lager Milenka Bašića i izvršnog direktora Dragana Stipića, čije izručenje traži Hrvatska, doznaje se iz policijskih izvora.

Kako je priopćeno iz SIPA-e, dvije osobe, za koje se ne navodi identitet, a za kojima je bila raspisana međunarodna tjeralica ureda Interpola u Zagrebu, lišene su slobode. Vlasti Republike Hrvatske traže njihovo izručenje zbog postojanja sumnje da su počinili kazneno djelo "davanje mita za trgovanje utjecajem" od početka prošle godine do kraja svibnja ove godine. Kako je za Hinu potvrdio policijski dužnosnik koji je želio ostati anoniman, po tjeralici Republike Hrvatske uhićeni su vlasnik tvrtke Lager Milenko Bašić i izvršni direktor Dragan Stipić.

Uhićene osobe nalaze se u prostorijama SIPA-e u Mostaru, gdje je u tijeku kriminalistička obrada. Doznaje se kako su s Bašićem i Stipićem i njihovi odvjetnici. Nakon ispitivanja osumnjičeni će biti predani u nadležnost Sudu Bosne i Hercegovine koji će odlučivati o zahtjevu Hrvatske za njihovim izručenjem.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi Vjetroelektrane, među kojima je prvoosumnjičena smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita. Bašića i Stipić tereti se za nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš – Pađene. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti