UIO BiH najavila pojačane kontrole proizvođača betona

08.09.2020. 11:42 / Izvor: Akta.ba
UIO BiH najavila pojačane kontrole proizvođača betona

Kontrole poslovanja obveznika “proizvođače betona” vršiti će se uvidom u stanje zaliha i dokumentacije u poslovnim prostorijama poreznih obveznika.

Uprava za indirektno oporezivanje provesti će pojačane kontrolne aktivnosti poreznih obveznika "proizvođača betona", na području cijele Bosne i Hercegovine i to one koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti:

23.61 - Proizvodnja proizvoda od betona za građevinarstvo,

23.63 - Proizvodnja gotove betonske smjese,

23.69 - Proizvodnja ostalih proizvoda od betona, cementa i gipsa,

42.11 - Gradnja cesta i autocesta,

42.99 - Gradnja ostalih građevina niskogradnje.

Ova akcija sprovodi se u cilju boljeg uvida u evidentiranje obračuna proizvodnje a samim time i do prikazivanja stvarne realizacije, te uvida u postojanje potencijalnih nepravilnosti ili zloupotreba.Pojačane kontrolne aktivnosti provoditi će se do kraja 10 (desetog) mjeseca 2020. godine.

"Svjesni činjenice da ponekad porezni obveznici propuste da izvrše svoje obaveze – iz neznanja, nemara ili namjerno, ovim putem pozivamo porezne obveznike koji se bave predmetnom djelatnošću da pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i u cilju pravilnog prijavljivanja svoje obaveze eventualno podnesu izmjene PDV-e prijave", navode iz UIO BiH.

Kontrole poslovanja obveznika “proizvođače betona” vršiti će se uvidom u stanje zaliha i dokumentacije u poslovnim prostorijama poreznih obveznika.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti