UIO BiH uručila Preventu licencu ovlaštenog izvoznika - Još jedna potvrda kvalitetu Preventovih proizvoda Prevent BH dobio licencu o

20.07.2009. 15:34 / Izvor: eKapija.ba
UIO BiH uručila Preventu licencu ovlaštenog izvoznika - Još jedna potvrda kvalitetu Preventovih proizvoda Prevent BH dobio licencu o

Direktor regionalnog centra Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine Hamdo Sušić na konferenciji za novinare koja je održana 20. jula 2009. godine u zgradi ASA Prevent grupacija, Preventu BH dodijelio je licencu za ovlaštenog izvoznika. Ova licenca će omogućiti lakši protok robe u zemlje evropske unije što je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, a u duhu objedinjavanja evropskog tržišta.

"Ova licenca rezultat je značajne saradnje Preventa u BiH i Uprave za indirektno oporezivanje i kvalitete Preventovih proizvoda koja potvrđuje da Preventovi proizvodi zadovoljavaju stroge standarde Evropske Unije. Uprkos ekonomskoj krizi koja je najviše pogodila automobilsku industriju Prevent u BiH ostvario je rezultate vrijedne pažnje i još jednom potvrdio svjetsku klasu u proizvodnji automobilskih komponenti“, izjavio je Admir Pejkušić, predsjednik Uprave Preventa BH.

Ovom licencom Preventu BH dodijeljen je broj carinskih ovlaštenja na osnovu kojeg će se po pojednostavljenom postupku dokazivati porijeklo robe. Značaj ove licence ogleda se u pojednostavljenju procedure Preventa prilikom izvoza na evropsko tržište, ubrzanom plasmanu roba te povećanju konkurentnosti ovog izvoznika na evropskom tržištu.

Prevent je treći najveći bh. izvoznik sa 280 miliona KM odmah iza Aluminija i Arcelor Mittala, a ispred Elektroprivrede BiH, Energoinvesta i Cimos TMD AI-a, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti