UIO BiH zaplijenila 3.012 vozila, audi A6 najvrijednije

27.07.2020. 09:14 / Izvor: Nezavisne novine
UIO BiH zaplijenila 3.012 vozila, audi A6 najvrijednije

Vozilo audi A6 je najvrednije vozilo koje je oduzela Uprava za indirektno oporezivanje.

Vozilo audi A6 je najvrijednije vozilo koje je oduzela Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a ono je procijenjene vrijednosti 32.489,21 KM.

U UIO BiH istakli su da je ono oduzeto 10. marta ove godine po naredbi Suda BiH. Oduzeo ga je u Regionalni centar u Mostaru, a najčešći razlozi oduzimanja uglavnom se temelje na carinskim prekršajima.

"Trenutni broj oduzetih vozila u BiH je 3.012, od čega je pravomoćno oduzeto njih 2.278, dok su privremeno oduzeta 734 vozila", kažu u UIO BiH.

Od početka ove godine oduzeto je 39 vozila, a identičan broj vozila oduzet je u istom periodu prošle godine. 

Napomenuli su da je postupanje UIO BiH sa oduzetim motornim vozilima isto kao i sa oduzetom robom te da je ono regulisano Zakonom o kaznenom postupku BiH, Zakonom o prekršajima BiH i Zakonom o carinskoj politici BiH.

"U skladu sa navedenim zakonima, nadležni sudovi donose odluke o daljem postupanju sa oduzetim predmetima. U slučaju kad nadležni sudovi donesu pravomoćne i izvršne odluke o trajnom oduzimanju predmeta i iste stave na raspolaganje UIO, isti se izlažu postupku prodaje ukoliko nema daljih prepreka za njihovo stavljanje u slobodan promet na teritoriji BiH", kažu u UIO BiH.

Oni su pojasnili da se u skladištima UIO BiH nalaze putnička motorna vozila oduzeta zbog carinskih prekršaja, nad kojima nije proveden postupak carinjenja, pa ni postupak registracije u BiH te značajan broj vozila ne može biti predmet javne prodaje, jer ne ispunjavaju uslove za stavljanje u slobodan promet. 

Kada je u pitanju uništavanje oduzetih vozila, u UIO BiH kažu da su proveli postupak javnog oglasa prikupljanja ponuda za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uništenje motornih vozila i otkup korisnih otpadaka i ostataka predmeta uništenja.

"Predmetni postupak je okončan na način da je izvršen izbor najpovoljnijeg ponuđača za uništenje motornih vozila smještenih u skladištima pri RC Mostar i pri RC Sarajevo, dok je postupak uništenja motornih vozila smještenih pri RC Banjaluka i centralnom skladištu i skladištima pri RC Tuzla poništen", kažu u UIO.

U pogledu uništenja vozila smještenih u skladištima pri RC Mostar, njih 460, te RC Sarajevo njih 429, za koja je izvršen izbor najpovoljnijeg ponuđača, pojašnjavaju da je u RC Mostar izvršeno preuzimanje vozila koja su predmet uništenja te da je započet i postupak uništenja, dok je u RC Sarajevo izvršeno preuzimanje vozila koja su predmet uništenja i ovih dana se očekuje da se počne i sa uništavanjem istih. 

UIO BiH pokrenuo je i ponovni javni oglas za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uništenje motornih vozila i otkup korisnih otpadaka i ostatka predmeta uništenja smještenih u skladištima pri RC Banjaluka i centralnom skladištu, ukupno 1.024 vozila, te skladištima pri RC Tuzla 827 vozila, koji je okončan izborom najpovoljnijeg ponuđača te je postupak pripreme ugovora za potpis u toku. 

U špediciji "BH gold šped" kažu da nisu imali takvih slučajeva oduzimanja vozila, ali da takve stvari u praksi sigurno postoje u slučaju nepoštovanja propisa.

"Svaki slučaj je konkretan za sebe, ali pretpostavljamo da je najveći dio slučajeva oduzimanja zbog falsifikata, nepostojanja originalne dokumentacije ili foto-kopija koje ne odgovaraju stvarnom stanju. Dešava se da vozilo bude oduzeto i ako ono vrijedi, na primjer, 50.000 KM, a vi mu stavite daleko nižu cijenu. Vozila se oduzimaju u slučaju nepostojanja njihovih dokumenata, što je i logično, jer ulazite u zemlju, a nemate adekvatnu dokumentaciju", kažu u ovoj špediciji i dodaju da se u slučaju neposjedovanja adekvatne dokumentacije ostavlja rok da se ona prikupi, te vozilo u uvozu mora biti u saglasnosti sa našim zakonom o homologaciji.

"Pretpostavljamo da ima dosta slučajeva i da ljudi dovuku starija vozila pa ih ne mogu ocariniti te ih jednostavno samo ostave, jer im je to manja šteta, nego da vraćaju vozilo nazad, jer ga u suštini nemaju kome ni vratiti", kažu u ovoj špediciji.

U jednoj od banjalučkih auto-kuća kažu da nisu imali slučajeva oduzimanjem vozila te da je bitno da pri uvozu postoje fakture i da sve ide po propisu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti