UIO: Do 15. decembra dostaviti kalkulacije maloprodajnih cijena​

12.12.2020. 08:53 / Izvor: Akta.ba
UIO: Do 15. decembra dostaviti kalkulacije maloprodajnih cijena​

Minimalna akciza koja čini zbir proporcionalne i fiksne, po paklici cigareta, ne smije biti ispod 3,25 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH obavjestila je poreske obveznike, proizvođače i velike distributere duhana i duhanskih prerađevina da su dužni da do utorka, 15. decembra, nadležnom regionalnom centru UIO dostave kalkulacije maloprodajnih cijena koje će biti na snazi od početka naredne godine, a formirane u skladu odlukom o plaćanju akciza.

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta dužni su 1. januara naredne godine popisati zalihe cigareta i duhana za pušenje obilježene akciznim markicama izdatim do 31. decembra ove godine i popisne liste dostaviti regionalnom centru UIO do 7. januara, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Poreski obveznici koji se bave prometom cigareta, odnosno duhana za pušenje dužni su da popišu količine akciznih markica za cigarete i duhan preuzete do 31. decembra ove godine, a koje nisu iskorištene za obilježavanje cigareta i duhana do tog datuma, te da popisne liste dostave nadležnom regionalnom centru UIO, navedeno je u saopštenju.

Iz ove uprave podsjetili su da su poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom duhanskih prerađevina dužni da na zatečene zalihe cigareta i duhana za pušenje utvrđene u popisnim listama obračunaju akcizu u skladu sa novom odlukom, te do 17. januara naredne godine na jedinstveni račun uplate razliku između obračunate i već uplaćene akcize.

Duhanske prerađevine, za koje je plaćena razlika akcize, prodavaće se po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta, naglašeno je u saopštenju.

Prema Odluci koju je usvojio Upravni odbor UIO i u 2021. godini se po paklici cigareta plaćaju dvije akcize:

Od 1. siječnja 2021. godine, na cigarete se plaća akciza, i to:

a)    proporcionalna akciza, po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta

b)   specifična akciza u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje cigareta od 20 komada. 

S tim da minimalna akciza (zboj proporcionalne i fiksne), po paklici cigareta ne smije biti ispod 3,25 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje u 2021. godini iznosi 130,00 KM po kilogramu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti