UIOBiH: Odobreno kućno carinjenje za "Vrbas" iz Banje Luke

03.09.2009. 15:46 / Izvor: Fena
UIOBiH: Odobreno kućno carinjenje za 'Vrbas' iz Banje Luke

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) 03.09.2009. godine je Novoj drvnoj industriji "Vrbas" iz Banje Luke uručila prvo odobrenje za status "Lokalnog - kućnog carinjenja".

Lokalno ili kućno carinjenje je značajno olakašnje izvozno orijentiranim firmama u njihovom budućem radu jer se kompletna carinska procedura provodi u krugu firme.

Direktor UIOBiH Kemal Čaušević najavio je da će odobrenje dobiti još nekoliko većih kompanija, poput zeničkog "Mital stila", "Aluminija" iz Mostara, sarajevskog "Preventa", Tvornice obuće "Bosna" iz Banje Luke i zvorničkog "Birča".

"Prije odluke o dodjeli ovog odobrenja postoji strogi sistem analize rizika koji obuhvata cjelokupno poslovanje. Veoma je teško dobiti ovo odobrenje. Samo onim pravnim subjektima koji u posljednjih 14 godina nisu napravili nijedan prekršaj, može biti dodijeljeno odobrenje jer UIO prema njima ima maksimalno povjerenje", kazao je Čaušević.

Pomoćnik direktora UIOBiH za sektor carine Bogdan Novaković rekao je da "Vrbas" sada neće morati da šalje kamione natovarene robom u carinsku ispostavu, već će oni ići direktno iz kruga preduzeća na granični prijelaz i van BiH.

Novaković pojašnjava da su osnovni ciljevi uvođenja pojednostavljenih carinskih procedura jednostavnije izvođenje normalnih procedura, smanjenje troškova carinske službe i privrede, ubrzanje procedura i protoka robe, rasterećenje carinskih terminala i zaposlenih te unapređenje saradnje sa privrednim subjektima.

Direktor "Vrbasa" Dragiša Kalinić rekao je da će "Vrbas" dobijanjem ovog odobrenja imati direktne godišnje uštede dva do tri posto, što je 100 KM po kamionu.

Ukazao je i da su daleko značajnije indirektne koristi, koje znače kvalitetan protok robe, što će omogućiti brži transport do kupca i bržu naplatu.

Kalinić je naveo da je za sedam mjeseci učešće izvoza u ukupnom prihodu "Vrbasa" 63 posto, a da je plan oko 80 posto.

Preduzeće "Vrbas" svoje proizvode izvozi u Italiju, Austriju, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, a u toku su završne aktivnosti za izvoz u Njemačku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Poljsku i u afričke zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti