UIOBiH: Problemi sa carinjenjem roba sa Dalekog istoka

21.06.2014. 09:33 / Izvor: eKapija.ba
UIOBiH: Problemi sa carinjenjem roba sa Dalekog istoka

Carinjenje tekstila se ne vrši po kilogramu, kako se to najčešće prenosi u medijima, već prema zakonski utvrđenoj proceduri, a samo radi lakše orjentacije i analize podaci se prestavljaju u KM/kg.

Utvrđivanje carinske vrijednosti robe, posebno tekstila, koji dolazi s dalekog istoka je problem s kojim nije suočena samo Bosna i Hercegovina, već i zemlje okruženja i Evropske unije.

U protekle tri godine predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) su održali nekoliko sastanaka i posjeta zemljama članicama EU kako bi pokušali riješiti ovaj problem, saopćeno je iz UIOBiH.

S ciljem zaštite javnih prihoda i zakonitog postupanja prilikom utvrđivanja carinske vrijednosti robe, 30. marta 2011. godine direktor UIO Miro Džakula donio je Naredbu o nadležnosti carinskih ispostava za carinjenje određenih roba afro-azijskog porijekla.

Provođenjem naredbe od 2011. godine pojačane su mjere carinskog nadzora pri carinjenju roba porijeklom iz azijskih i afričkih zemalja (vaganje robe, detaljan pregled dokumentacije, detaljan fizički pregled robe, prevoznog sredtsva), a carinske ispostave su u obavezi da razmjenjuju podatke, kako u pogledu prihvaćenih carinskih vrijednosti, tako i o pojavi novih uvoznika, prelasku uvoznika iz jedne carinske ispostave u drugu i slično.

"Važno je naglastiti da se carinjenje tekstila ne vrši po kilogramu, kako se to najčešće prenosi u medijima, već prema zakonski utvrđenoj proceduri, a samo radi lakše orjentacije i analize podaci se prestavljaju u KM/kg."

Analize provedenih postupaka uvoznog carinjenja određenih roba porijeklom iz Azije i Afrike pokazale su da su pojedine vrste roba porijeklom iz Azije i Afrike u ranijem periodu carinjene po ekstremno niskoj vrijednosti, što je za posljedicu imalo izbjegavanje plaćanja uvoznih dažbina i gubitak budžetskih prihoda po osnovu indirektnih poreza.

Radi ilustracije iz UIOBiH navode pregled uvoza robe iz tarifnih glava 50-63 (tekstil) porijeklom iz Kine za kontejnerske pošiljke, s podacima o prosječnim prihvaćenim carinskim vrijednostima (podatak KM/kg dat je radi lakše orjentacije) za 2009. - januar-maj 2014.godina

"Evidentno je da je u 2013. i 2014. godini došlo do značajnog povećanja prihvaćenih carinskih vrijednosti, što je rezultat, kako primjene naredbe, tako i pojačanih kontrolnih aktivnosti carinjenja predmetne robe. Ovim rad na povećanju carinske vrijednosti roba koje dolaze iz Azije i Afrike nije završen, već će UIO i u narednom periodu u skladu sa zakonsikim mogućnostima raditi u pravcu utvrđivanja realne vrijednosti robe koja dolazi iz azijskih i afričkih zemalja, kako bi prilikom uvoza te robe i BiH bile naplaćene sve zakonski predviđene uvozne dažbine", navodi se u saopćenju UIOBiH.

Kada je u pitanju akcija kodnog naziva „Pandora“ Uprava za indirektno oporezivanje će izreći mjeru suspenzije s radnog mjesta za sve službenike UIO za koje Sud BiH donese odluku o pritvoru ili zabrani na prijedlog Tužilaštva BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti