UIZ BiH počeo implementaciju projekta edukacije građana o izbornom sistemu

05.07.2007. 09:25 / Izvor: Fena
UIZ BiH počeo implementaciju projekta edukacije građana o izbornom sistemu

Udruženje izbornih zvaničnika(UIZ) BiH 04. jula 2007. godine je zvanično počelo provedbu projekta edukacije građana o tri bitna zakona u oblasti izbornog procesa - Izbornom zakonu BiH, Zakonu o finansiranju političkih partija i Zakonu o ravnopravnosti spolova u BiH.

Ovaj projekt, koji ima za cilj da poveća učešće građana na izborima u oktobru 2008. godine, u narednih godinu i po dana bit će realiziran u svim općinama širom BiH. Njegova provedba omogućena je finansijskim sredstvima UN-a.

Prva općina u kojoj je organizirana ovakva edukacija je sarajevska općina Stari Grad.

"Građanima treba dati šansu da se više angažiraju na unapređenju izbornog sistema, praćenju finansijskih tokova političkih partija, te učešću žena u politici, kazala je Feni izvršna direktorica Sekretarijata Udruženja izbornih zvaničnika BiH Irena Hadžiabdić.

Ona je navela kako će Udruženje, koje se inače bavi unapređenjem izbora, organizirati ovakve treninge širom BiH u saradnji s općinskim izbornim komisijama.

Općine sarajevske regije su prve u kojima će ovaj projekt biti implementiran.

Edukacija građana Starog Grada organizirana je u saradnji s Općinskom izbornom komisijom Stari Grad. Okupili su se predstavnici nevladinih organizacija, mjesnih zajednica i političkih partija. Predavači su bili članovi Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić koji je govorio o Zakonu o finansiranju političkih stranaka i Suad Arnautović koji je govorio o Izbornom zakonu BiH.

Učesnicima su podijeljeni i pisani materijali, a predavači su odgovarali i na pitanja građana. Narednih dana će u ovoj općini biti organizirana i edukacija o Zakonu o ravnopravnosti spolova u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti