Ukazano na problem revizije malih općina u Federaciji BiH

16.04.2018. 13:04 / Izvor: Fena

Tokom predavanja stručnjaka učesnici seminara su sticali znanja za upravljanje sistemom finansijskog upravljanja i kontrole (FUK).

Federalno ministarstvo finansija, Savez općina i gradova FBiH u saradnji sa SEVOI grupacijom organiziralo je seminar u Sarajevu, na kojem su se rukovoditelji i uposlenici općina i gradova educirali o uspostavi sistema javne interne finansijske kontrole.

Akreditirani predavači Evropske organizacije za finansijsko upravljanje, kontrolu i strateško planiranje ukazali su na zakonsku regulativu o uspostavi jedinica za internu reviziju zato što je u prvobitnom zakonu predviđeno da svaka općina ima po jednog internog revizora.

"Međutim, po međunarodnim standardima jedan interni revizor ne može raditi funkciju jedinice za internu reviziju. Iz tih razloga uspostavljeni su kriteriji: budžet veći od 10 miliona KM, transferi veći od 20 miliona KM i broj zaposlenih veći od 200", kazala je pomoćnica federalne ministrice finansija i jedan od predavača na seminaru Fatima Obhođaš.

U skladu s navedenim utvrđeno je da manje općine u BiH ne ispunjavaju ni jedan kriterij, pa je predviđeno da kantonalna ministarstava finansija vrše tu reviziju.

"Međutim u kantonima imamo veoma slab odziv. U Kantonu Sarajevo je sistematizovana, ali nije uspostavljena. Isti slučaj je i u većini općina, tako da se revidiranje tih manjih općina uopšte ne vrši", potvrdila je Obhođaš.

Kao jedan od mogućih rješenja za navedeni problem istakla je da bi bilo efikasnije da Savez općina i gradova FBiH prema kantonima organizuje zajedničke jedinice koje bi sve manje općine revidirale.

Tokom predavanja stručnjaka učesnici seminara su sticali znanja za upravljanje sistemom finansijskog upravljanja i kontrole (FUK), koji je projektovan prilikom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

"Predstavnici općina i gradova sa područja Federacije imali su priliku dobiti kvalitetne instrukcije o tome šta im je činiti po pitanju primjene zakonske regulative, koja predviđa transparentan utrošak budžetskih sredstava", poručila je generalna direktorica SEVOI grupacija za BiH Zikreta Tubić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti