Ukidaju se porezne olakšice za izvoznike i reinvestiranje dobiti?

24.03.2014. 12:06 / Izvor: eKapija.ba
Ukidaju se porezne olakšice za izvoznike i reinvestiranje dobiti?

Iz Udruženja poslodavaca Federacije kažu da su oni uložili nekoliko amandmana na nacrt Zakona o porezu na dobit. Glavni razlog njihove intervencije je, kako navode, bio da su se njime ukinule povlastice po osnovi izvoza i po osnovu reinvestiranja.

Vlada Federacije uvrdila je Nacrt zakona o porezu na dobit. Radi se o donošenju potpuno novog propisa u ovoj oblasti zato što bi izmjene i dopune obuhvatile više od 50 posto postojećeg Zakona.

Cilj je bio poboljšanje rješenja u sadašnjem tekstu Zakona iz 2008. godine, odnosno otklanjanje nedostataka uočenih tijekom primjene Zakona koji su dovodili do dvojbe, te usuglašavanje s drugim zakonskim propisima.

Iz Udruženja poslodavaca Federacije kažu da su oni uložili nekoliko amandmana na ovaj zakon, a glavni razlog njihove intervencije je, kako navode, bio da bi se predviđenim rješenjima na neki način ukinule olakšice za kompanije po osnovi izvoza i po osnovu reinvestiranja.

''Na naš obrazloženi zahtjev resorno Ministarsto je povuklo svoj prijedlog, ali na naše iznenađenje na Vladi je prije 10-tak dana  usvojen nacrt zakona koji sadrži nepromijenjene članove u smislu  da nije ispoštovan dogovor sa poslodavcima. Razgovarali smo sa Vladom i rekli su nam da u postupku javne rasprave možemo iznijeti svoje zamjerke'', navodi Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Posjetimo, u postojećem zakonu povlastice u vidu oslobađanja poreza na dobit imaju oni koji izvezu više od 30 posto svoje proizvodnje ili oni koji reinvestiraju četiri ili više miliona KM te se za taj iznos smanjuje osnovica za obračunavanje poreza na dobit. ''Nisu skinuli tu povlasticu, ali su je široko formulirali. Siguran sam da će se u postupku rasprave naši argumenti uvažiti", smatra Pandurević.

Oslobađanje od poreza kompanija koje reinvestriaju svoju dobit učestala je praska u drugim zemljama. Na ovaj način se država odriče svog dijela kolača ukoliko društvo pozitivno posluje i ostvareni višak ostavlja društvu za daljnje ulaganje u poslovanje. 

Iz Vlade Federacije su prethodno naveli da je jedan od razloga za donošenje novog zakona bio i uvođenje novih metoda za utvrđivanje transfernih cijena, koje se javljaju u transakcijama između povezanih osoba, a koje se razlikuju od cijena koje bi bile postignute da se radi o transakcijama među osobama koje nisu povezane i po cijenama koje su na tržištu. Svi metodi za utvrđivanje transfernih cijena propisani su OECD modelom.

Nedostatak aktualnog zakona ogledao se i u neravnopravnom odnosu oporezivanja podružnica/poslovnih jedinica pravnih subjekata iz entiteta i Brčko Distrikta BiH, tako da su podružnice/poslovne jedinice pravnih osoba iz Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH oslobađane plaćanja poreza na dobit ostvarenu poslovanjem u FBiH, dok takvu beneficiju nisu imale podružnice/poslovne jedinice pravnih osoba iz FBiH.

Novim Zakonom eliminirana je diskriminacija među pravnim osobama, odnosno obveznicima poreza na dobit. On je harmoniziran s drugim propisima u cilju uspostave jedinstvenog ekonomskog prostora, te prevladava prepreke za inozemna ulaganja, istaknuli su iz Vlade.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti