Ukidanje taksi i naknada: Tešanj unapređuje pogodnosti za investiranje

16.08.2019. 11:47 / Izvor: Akta.ba
Ukidanje taksi i naknada: Tešanj unapređuje pogodnosti za investiranje

Općinsko vijeće Tešanj usvojilo je Nacrt odluke o pogodnostima za investiranje na području općine Tešanj

Općinsko vijeće Tešanj usvojilo je Nacrt odluke o pogodnostima za investiranje na području općine Tešanj koja se upućuje na javnu raspravu koja će trajati do 15. oktobra 2019. godine.

Također, zainteresovani će svoje prijedloge i primjedbe moći iznijeti i na usmenoj javnoj raspravi koja će se održati dana 14.10.2019. godine u 14,00 sati u novoj sali Općinskog vijeća Tešanj.

Inače, ovom Odlukom Općina Tešanj utvrđuje pogodnosti Investitorima koji na njenom području započinju izgradnju poslovnog objekta ili obavljanje djelatnosti koje u svojim proizvodnim i uslužnim procesima koriste napredne informacione tehnologije, CNC mašine ili mašinsko programiranje.

Pogodnosti koje će investitor iz člana 1. ove Odluke koristiti odnose se na oslobođanje od plaćanja taksa i naknada koje su propisane općinskim odlukama i to:

a)         Općinska administrativna taksa i naknada,

b)         Taksa na svaku istaknutu firmu,

c)         Priključna taksa za vodovod i kanalizaciju,

d)         Priključna taksa na toplovodnu mrežu,

e)         Komunalna naknada,

f)         Naknada za uređenje,

g)         Naknada za korištenje cestovnog zemljišta,

h)         Naknada za vatrogastvo

Pogodnosti po osnovu oslobađanja od plaćanja komunalne takse na svaku istaknutu firmu, već su propisane Odlukom o komunalnim taksama (“Službeni glasnik Općine Tešanj”, broj: 4/08 i 5/09), a odnose se na oslobađanja od plaćanja takse na istaknutu firmu svim obveznicima u prvoj godini poslovanja, te kategorija ratnih vojnih invalida preko 50 % invalidnosti, oslobođena je plaćanja 50 % propisane takse u drugoj godini poslovanja, navodi se u Odluci.

Pogodnost iz prethodnog člana investitorima će biti realizirana kroz refundaciju od strane Općine Tešanj, na ime sredstva uplaćenih po osnovu taksi i naknada u toku realizacije investicije, navodi se u odluci.

Navodeći razloge za donošenje odluke Općina Tešanj je kao jednu od mjera predvidjela izmjenu i unapređenje odluke o dodjeljivanju zemljišta investitiorima.

Prateći primjenu Odluke o dodjeli zemljišta, zaključeno je da podršku i pogodnosti budućim Investitorima treba tražiti u drugim oblastima zbog niza zakonskih ograničenja koja su onemogućila dodjelu zemljišta na način koji je bio predviđen Odlukom.

"U tom smislu smatramo da podrška investitorima kroz pogodnosti u refundaciji troškova nastalih po osnovu plaćanja taksi i naknada koje su propisane općinskim odlukama može biti unapređenje u kreiranju pogodnosti za investitore", navode iz Općinskog vijeća.

Pogodnosti koje su predeviđene ovom odlukom odnose na takse i naknade propisane općinskim odlukama za investitore koji započinju izgradnju poslovnog objekta odnosno iznajmljivanje istog ili početak obavljanja djelatnosti koje u svojim proizvodnim i uslužnim procesima koriste napredne informacione tehnologije, CNC mašine ili mašinsko programiranje.

Pogodnosti koje će Investitor koristiti odnose se na refundiranje općinske administrativne takse i naknade, priključne takse za vodovod i kanalizaciju, priključne takse na toplovodnu mrežu, komunalne naknade, naknade za uređenje, naknade za korištenje cestovnog zemljišta, naknade za vatrogastvo.

Odlukom je predviđeno praćenje efekata primjene ove odluke kroz vođenje evidencije o korištenim pogodnostima i informisanje Općinskog vijeća.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti