Ukidanjem fiskalizacije u veleprodaji poslodavcima bi ostalo oko 8 mil. KM

27.05.2019. 12:39 / Izvor: Večernji List
Ukidanjem fiskalizacije u veleprodaji poslodavcima bi ostalo oko 8 mil. KM

Savez poslodavaca FBiH zahtijeva jednakopravan status i jednake uvjete rada svih poduzetnika.

Poduzetnici koji se u Federaciji BiH bave veleprodajom roba u nepovlaštenom su položaju u odnosu na svoje kolege koji žive na području Republike Srpske i Distrikta Brčko, upozorava Savez poslodavaca FBiH, piše Večernji list BiH.

Zahtijevajući jednakopravan status i jednake uvjete rada svih poduzetnika koji se bave ovom djelatnošću u BiH, predložili su zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sustavima u Federaciji BiH.

Usvajanjem ovog zakona ukinula bi se fiskalizacija u veleprodaji te bi jednaka pravila vrijedila na prostoru Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko. "Fiskalizacija u veleprodaji ne postoji u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko, stoga je potrebno pristupiti harmonizaciji propisa na razini BiH kako se ne bi narušavao princip ravnopravnosti poslovnih subjekata u jedinstvenom tržišnom sustavu jedne države. Poslodavci u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko nalaze se u povlaštenom položaju u odnosu na poslodavce iz FBiH i donošenjem različitih zakonskih rješenja ne omogućavaju se fer i jednaki uvjeti poslovanja za gospodarske subjekte na teritoriju čitave države BiH. Narušava se ustavni princip ravnopravne tržišne utakmice, što znači da je postojeće rješenje u zakonu suprotno članku I) 4. Ustava BiH", upozoravaju u svojem zakonskom rješenju iz Udruge poslodavaca FBiH.

Ističu i apsurdne primjere s kojima se poslodavci susreću. Naime, u praksi se nerijetko pojavljuje situacija da se unutar jedne kompanije koja ima predstavništvo u FBiH i RS-u moraju poštivati različiti propisi, ovisno u kojem entitetu kompanija posluje, što znatno poskupljuje troškove poslovanja.

"Sukladno tome, kompanija koja ima predstavništvo u oba entiteta u FBiH obvezna je imati fiskalne uređaje u veleprodaji, dok u RS-u obveza posjedovanja fiskalnih uređaja u veleprodaji ne postoji", napominju poslodavci.

Ističu i činjenicu da ni jedno zakonodavstvo država u svijetu, kao što su Argentina, Brazil, Bugarska, Kina, Cipar, Grčka, Mađarska, Italija, Kenija, Litva, Makedonija, Malta, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Rusija, Srbija, Španjolska, Turska i Ukrajina, ne poznaje obvezu posjedovanja fiskalnih uređaja u veleprodaji.

"Od zemalja Europske unije, jedina država koja propisuje obvezu fiskalnih uređaja u veleprodaji je Hrvatska. Međutim, važno je istaknuti kako Hrvatska ovu obvezu propisuje samo u slučajevima kada se računi plaćaju gotovinom", navodi Udruga poslodavaca Federacije BiH. Naglašavaju kako se ukidanjem fiskalizacije u veleprodaji neće narušiti financijska disciplina i stupanj naplate PDV-a, što pokazuje praksa zemalja koje su je ukinule. Ističu kako troškovi kojima su izloženi poslodavci po osnovi fiskalizacije u veleprodaji, poput nabave fiskalnih uređaja, održavanja, tehničkog pregleda te mnogi drugi prateći troškovi, predstavljaju klasičan parafiskalni namet.

"Prema podacima iz Porezne uprave FBiH, broj fiskalnih uređaja u veleprodaji je oko 8000. Na osnovi izvršene analize troškova nabave i drugih pratećih troškova opterećenje na godišnjoj razini iznosi između pet i osam milijuna konvertibilnih maraka", zaključili su poslodavci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti