Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ukinute sve dozvole za gradnju hidroelektrane na Kruščici

15.12.2018. 11:16 / Izvor: Avaz.ba

Tužbe koje su mještani Kruščice podnijeli Kantonalnom sudu u Travniku protiv izgradnje mini hidrocentrale na njihovoj rijeci su uvažene.

Također, Kantonalni sud je poništio sve građevinske i urbanističke dozvole za izgradnju Kruščice 1 i Kruščice 2. Mještani Kruščice kod Viteza mjesecima su protestirali protiv gradnje mini hidrocentrale na svojoj rijeci, a Kantonalni sud je sada i zvanično okončao priču oko izgradnje MHE “Kruščica”.

Prema prostornom planu općine Vitez za period 2005.-2025. godina, područje MZ Kruščica je bilo zaštićeni park prirode još od perioda Austro-ugarske. Međutim, ovaj prostorni plan je izmijenjen 9. 3. 2016 godine, i to samo u dijelu područja rijeke Kruščice, kako bi bila omogućena izgradnja MHE Kruščica 1. i 2.

Sa rijeke Kruščice snabdijevaju se vodovodi Zenice i Viteza, gotovo 150.000 stanovnika, dok sama MZ Kruščica još nema riješeno vodosnabdijevanje.

Nalina Ahmić, koja je vodila proteste građana kazala nam je da je oduševljena presudom i da je Sud pravedno odlučio.

"Pozitivno smo iznenađeni, Sud je pravedno odlučio i ništa drugo nismo ni očekivali", kazala je Ahmić.

Kako nam je kazala, na ovakvu presudu postoji pravo žalbe, ali će viši sud poništiti apelaciju zbog nepotpune dokumentacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti