Uklanja se kiosk TZ od 250.000 KM, troškove će snositi vlasnici

03.11.2021. 14:12 / Izvor: Akta.ba
kiosk stari grad

Općina Stari Grad Sarajevo će izvršiti uklanjanje bespravno objekta privremenog karaktera u vlasništvu Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Općina Stari Grad Sarajevo će, putem Službe za opću upravu i inspekcijske poslove, a nakon provedenih svih zakonskih procedura, u petak 05.11.2021. godine izvršiti uklanjanje bespravno postavljenog montažno-demontažnog objekta privremenog karaktera u vlasništvu Turističke zajednice Kantona Sarajevo, čija je izgradnja svojevremeno koštala 250.000 KM.

"Ovom privremenom objektu u ulici Ćurčiluk mali bb, koji nije stavljen u rad već tri godine, 25.01.2021. godine isteklo je odobrenje o privremenom postavljanju izdato od strane nadležne općinske službe. Smatrajući nedopustivim da objekat zauzima jednu od centralnih lokacija u najužoj gradskoj jezgri bez ikakve funkcije i potrebnih odobrenja nadležnog organa, izazivajući tako brojna pitanja od strane građana i turista, Općina Stari Grad poduzela je potrebne procedure za rješavanje ovog problema", saopćeno je iz Općine.

Navode da je urbanističko-građevinski inspektor Službe za opću upravu i inspekcijske poslove donio je 02.08.2021. godine rješenje o uklanjanju montažno-demontažnog objekta, a Turistička zajednica Kantona Sarajevo obaviještena je o roku koji im je ostavljen za tu namjenu, te da će u suprotnom uklanjanje izvršiti Općina Stari Grad.

TZKS nije ispoštovala nijedan dogovor ni tri postavljena roka

U periodu koji je uslijedio Turistička zajednica Kantona Sarajevo u dva navrata tražila je produženje roka obećavajući da će objekat biti stavljen u funkciju. Prvi rok koji im je postavljen bio je 04.09.2021. godine, da bi na njihovo insistiranje i obećanja da aktivno rade na iznalaženju rješenja, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić pristao na produženje do 01.10.2021. godine. Kada ni taj rok nije ispoštovan, uključili su se i drugi subjekti tražeći produženje za još 10 dana, nakon čega im je dat krajnji rok do do 31.10.2021. godine.

"Turistička zajednica Kantona Sarajevo nije ispoštovala nijedan od dogovorenih rokova i izigrala je povjerenje koje im je dato pokazavši još jednom da nisu dorasli rješavanju ovog pitanja, a samim tim ni upravljanju turističkom infrastrukturom na području Starog Grada što je za ovu lokalnu samoupravu, koja je među najposjećenijim turističkim destinacijama u zemlji, nedopustivo. Stoga, Općina Stari Grad Sarajevo preuzima odgovornost za nefunkcionalnu turističku infrastrukturu koja narušava izgled i ugled ove općine i pokreće postupak uklanjanja", ističu.

Trošak uklanjanja snosit će vlasnici objekta

Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo uputila je 02.11.2021. godine Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo konačnu obavijest u kojoj ih informiše da će u petak, 05.11.2021. godine biti izvršeno uklanjanje privremeno postavljenog montažno-demontažnog objekta iz ulice Ćurčiluk mali.

Objekat će se ukloniti i deponovati na adekvatnu lokaciju, a Općina Stari Grad Sarajevo ne snosi odgovornost za eventualnu materijalnu štetu koja tom prilikom može nastati. Trošak nastao postupkom uklanjanja i deponovanja objekta, Općina će potraživati sudskim putem od vlasnika objekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti