Uključiti bh. ekspertski tim u izradu studije o Trgovskoj gori

01.09.2021. 14:12 / Izvor: Fena
Uključiti bh. ekspertski tim u izradu studije o Trgovskoj gori

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je da članovi Ekspertskog tima iz BiH budu uključeni u izradu studije o opasnosti od zemljotresa na lokalitetu Trgovska gora.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je da članovi Ekspertskog tima iz BiH budu uključeni u izradu studije o opasnosti od zemljotresa na lokalitetu Trgovska gora, koju je pokrenuo Fond za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane "Krško" iz Hrvatske.

''Smatram da je neophodno da članovima Ekspertskog tima BiH bude omogućeno da se, paralelno s nadležnim tijelima iz Hrvatske, aktivno uključe u proces izrade studije o opasnosti od zemljotresa na Trgovskoj gori, kao potencijalnoj lokaciji za izgradnju odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo'', istakao je ministar Košarac.

On je u dopisu upućenom predsjedavajućem Eskpertskog tima izrazio podršku nastavku saradnje domaćih eksperata s nadležnim institucijama u Hrvatskoj kako bi se doprinijelo rješavanju postojećeg problema, koje će biti usmjereno na zaštitu života i zdravlja stanovništva u 13 općina u slivu rijeke Une, kao i očuvanje prirodne sredine.

''Na prethodnim sastancima članova Koordinacionog tijela s predstavnicima Ekspertskog i Pravnog tima, informiran sam da je, nakon mog razgovora s ministrom privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislavom Ćorićem u Zagrebu, intenzivirana komunikacija i razmjena potrebnih dokumenata između domaćih i hrvatskih stručnjaka. To je praksa koju želimo nastaviti, jer smatram da je veoma značajno da se u tom duhu saradnje tretira i konkretno pitanje izrade studije o opasnosti od zemljotresa na Trgovskoj gori'', naglasio je ministar Košarac.

On je ponovio jedinstveni stav nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH o neprihvatljivosti izgradnje odlagališta u neposrednoj blizini granice, te ih pozvao da pruže maksimalnu podršku nastojanjima da se spriječi namjera susjedne Hrvatske.

''Nisam optimista da će Hrvatska odustati od izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori, ali to ne umanjuje potrebu da eksperti i stručnjaci iz BiH dobiju mogućnost da paralelno s kolegama iz Hrvatske rade na terenu kako bi na osnovu naučnih i stručnih analiza utvrdili činjenično stanje. Stoga insistiram i podržavam kontinuiranu saradnju, u očekivanju da će ona rezultirati time da nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH, kao i radna tijela koje je imenovalo Vijeće ministara BiH, pravovremeno dobiju sve neophodne informacije od relevantnih stručnjaka iz Hrvatske'', zaključio je ministar Košarac u saopćenju iz Ministarstva vanjske trgovi9ne i ekonomskih odnosa BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti