Ukoliko ne usvoji budžet do juna Opština ide na sud

06.05.2014. 09:05 / Izvor: Nezavisne novine
Ukoliko ne usvoji budžet do juna Opština ide na sud

Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS, kaže da će resorno ministarstvo, ukoliko Skupština opštine Kneževo/Skender Vakuf ne usvoji budžet do kraja juna, tražiti da ovoj lokalnoj zajednici sudskim putem bude nametnuta dalja odluka o načinu finansiranja.

Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS, kaže da će resorno ministarstvo, ukoliko Skupština opštine Kneževo/Skender Vakuf ne usvoji budžet do kraja juna, tražiti da ovoj lokalnoj zajednici sudskim putem bude nametnuta dalja odluka o načinu finansiranja.

Rešićeva je naglasila da će Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS uskoro organizovati i sastanak sa predstavnicima svih političkih partija u Kneževu/Skender Vakufu, kako bi im skrenuli pažnju da se može desiti da sud odbije da nametne odluku o privremenom finansiranju, što bi ovu lokalnu zajednicu gurnulo u još veći problem.

"Ministarstvo je iskoristilo sva do sada raspoloživa sredstva koja je imalo, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, da riješi situaciju u Kneževu. Vlada je ranije imenovala i Popisnu komisiju u ovoj opštini da bi popis uopšte mogao da bude sproveden, a za sve neregularnosti koje smo utvrdili podnosili smo i prekršajne prijave, ali bojim se da sada ponašanje lokalnih političkih predstavnika ne pripada više nijednom zakonu, nego se stvar mora riješiti između njih samih", rekla je Rešićeva za agenciju Srna.

Dodala je da zbog situacije kakva je u Kneževu/Skender Vakufu i nemogućnosti formiranja stabilne skupštinske većine, najviše trpe građani.

"I dalje pokušavamo ostvariti kontakte i komunicirati sa svim akterima u Kneževu, iako oni već odavno nemaju pravni problem, a ključ s rješenjem je u njihovim rukama. Nekada imamo utisak da bi jedan ozbiljan razgovor ozbiljnih ljudi iz Kneževa mogao sve riješiti", ocijenila je Rešićeva.

Međutim, Radovan Marić, predsjednik Skupštine opštine Kneževo/Skender Vakuf, optužuje Rešićevu da ona "svjesno neće da riješi problem".

"Ona je osnovni razlog nefunkcionisanja Skupštine u Kneževu", kaže Marić te dodaje da opštinski načelnik Boro Škeljić ne dopušta odbornicima da uđu u skupštinsku salu, zbog čega su sjednice lokalnog parlamenta održavane u hodniku.

Sa druge strane, Škeljić za dubiozu u ovoj opštini optužuje novu skupštinsku većinu, predvođenu odbornicima SNSD-a i SDS-a.

"Kneževo će dobiti budžet ako dođu odbornici SNDS-a i SDS-a i usvoje ga. Oni to opstruišu", tvrdi Škeljić.

Govoreći o ostalim lokalnim zajednicama u RS, Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS, kaže da zasad ima finansijskih problema u opštinama Istočni Mostar i Osmaci, i još u pojedinim izrazito nerazvijenim i nerazvijenim opštinama, ali da to nije ništa neobično za prvi kvartal godine, kada se sporije pune lokalni budžeti.

"Generalno, bez obzira na ove poteškoće, možemo ocijeniti da je situacija stabilna i da naše opštine uspijevaju funkcionisati i biti servis svojim gradanima", rekla je Rešićeva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti