Ukoliko se sutra ne usvoje neophodni zakoni, slijedi katastrofa za BiH!

31.05.2014. 10:06 / Izvor: Fena
Ukoliko se sutra ne usvoje neophodni zakoni, slijedi katastrofa za BiH!

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija još jednom je uputio apel delegatima Doma naroda PBiH da sutra, 31. maja, održe sjednicu i usvoje dva zakona.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija još jednom je uputio apel delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da sutra, 31. maja, održe sjednicu i usvoje dva zakona - Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kao i dopune Krivičnog zakona BiH.

U suprotnom, upozorava, Bosnu i Hercegovinu će nakon prirodne zadesiti i finansijska katastrofa jer će svi tokovi novca u BiH iz inostranstva i iz inostranstva u BiH, biti blokirani.

"Apelujem na delegate Doma naroda BiH da se sutra nađu i izglasaju ove zakone jer se zaista nalazimo u dramatičnoj situaciji. Dobili smo jasnu poruku iz Direkcije za pitanje borbe protiv kriminala Vijeća Evrope da oni pozdravljaju usvajanje ova dva zakona u Zastupničkom domu PS BiH i misle da je to dobar korak, ali još jednom naglašavaju da je rok koji je dao Moneyval (Vijeće eksperata za evaluaciju mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma) 31. maj 2014. u ponoć. Ukoliko se do tada ne usvoje ovi zakoni, 1. juna nastupaju sankcije, faktički na automatskom pilotu. U tom slučaju doći će do teških posljedica, Moneyval objavljuje deklaraciju i prijeti nam opasnost da budemo na crnoj listi", objasnio je Lagumdžija za Fenu.

Faktički, ako bi zakon bio usvojen na narednoj zakazanoj sjednici Doma naroda PS BiH 6. juna, to bi bilo prekasno i uslijedile bi kompllicirane procedure konsultacija sa svim članicama Moneyvala, a u međuvremenu bi građani BiH, kao i pravna lica, trpjeli sankcije. Naša država bi se, kazao je Lagumdžija, našla u svojevrsnoj finansijskoj karanteni.

"Pojedinci i firme, njih 99 posto, ni krivi ni dužni bit će sumnjičeni, da ne pravim poređenje jer bi u ovom slučaju svako poređenje nažalost bilo tačno. Stoga još jednom apelujem da državni delegati sutra dođu u Parlament i da usvoje ove zakone. Koje i kakve poslovničke procedure treba ispoštovati, oni dobro znaju. Ovdje se radi o aktu političke volje koji neki potpuno nepotrebno komplikuju. Narod nam je u februaru rekao da se osvijestimo, priroda nam je prije 15 dana rekla da dođemo sebi, međunarodna zajednica nam je pružila ruku pomoći a narod je pokazao solidarnost, a sada nas može zadesiti još jedna potpuno nepotrebna katastrofa", kategoričan je Lagumdžija.

Na pitanje ko blokira održavanje sjednice, šef diplomatije BiH je decidan: "Mene su obavijestili i ministar pravde Bariša Čolak, i zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar, i predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda PS BiH, i delegati SDP-a, da je sve u rukama predsjedavajućeg Doma Dragana Čovića. Zato i njemu lično upućujem ovaj apel", izjavio je ministar vanjskih poslova i zamjednik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti