Ukrajina u novom "lockdownu", u Mađarskoj policijski sat do veljače

08.01.2021. 12:18 / Izvor: HINA
Ukrajina u novom 'lockdownu', u Mađarskoj policijski sat do veljače

Ukrajina zatvara škole, restorane i zabranjuje masovna okupljanja, a Mađarska produljuje mjere, uključujući policijski sat, do početka veljače, objavile su u petak vlasti.

Ukrajina zatvara škole, restorane i zabranjuje masovna okupljanja, a Mađarska produljuje mjere, uključujući policijski sat, do početka veljače, objavile su u petak vlasti.

Od 11. studenog zatvorene su sve srednje škole, hoteli i restorani, osim za preuzimanje narudžbi, na snazi je policijski sat od 19 sati i sva okupljanja su zabranjena nakon što je drugi val koronavirusa pogodio Mađarsku.

Srednje škole nastavit će s nastavom na daljinu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban na državnom radiju u petak. Osnovne škole otvorile su se ovaj tjedan.

"Postojeća ograničenja produljit će se do 1. veljače", rekao je mađarski premijer i dodao da je više od 42.000 zdravstvenih djelatnika cijepljeno.

Mađarska je zaprimila 80.000 doza Pfizerova cjepiva, ali Orban kaže da to nije dosta. Kritizirao je nabavu cjepiva na razini Europske unije, a pohvalio Veliku Britaniju, bivšu članicu.

"Britanci su, umjesto da to dopuste Bruxellesu, sami za sebe ispregovarali i sada su u puno boljem stanju”, rekao je Orban.

Mađarska je među prvima primila manju pošiljku ruskog cjepiva Sputnjik V, a o cjepivima razgovara s Kinom i Izraelom. Mađarska je od početka pandemije potvrdila 334.836 zaraza koronavirusom i 10.325 mrtvih.

Ukrajina je u petak zatvorila škole, restorane i teretane jer stupa na snagu novo zatvaranje zemlje u borbi protiv epidemije u zemlji s preko milijun zaraza i gotovo 20.000 mrtvih.

Vlada je o uvođenju zatvaranja u siječnju odlučila već u prosincu na vrhuncu epidemije kada su imali između 12.000 i 14.000 slučaja zaraze dnevno.

Nove mjere, uključujući zabranu masovnih okupljanja, bit će na snazi do 24. siječnja.

"Uvođenjem strože karantene od sutra, izbjeći ćemo velik porast pacijenata s covidom-19 i onih s uobičajenom sezonskom gripom", priopćio je u četvrtak ministar zdravstva Maksim Stepanov.

Broj novih zaraza pao je početkom siječnja pa su lokalne vlasti i poslodavci kritizirali nove stroge mjere, a vlada tvrdi da će ovaj "lockdown" pomoći da se izbjegne neki rigorozniji koji bi mogao nanijeti veću štetu gospodarstvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti