Ukupna potraživanja bh. firmi od TUŠ-a veća od 6,5 miliona KM

27.11.2014. 12:36 / Izvor: eKapija.ba
Ukupna potraživanja bh. firmi od TUŠ-a veća od 6,5 miliona KM

Vanjskotrgovinska komora BiH je odmah zatražila od svih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini i Republici Sloveniji da zbog osnovane sumnje provedu detaljnu istragu o ovom događaju.

Na inicijativu velikog broja članica, grupacija i udruženja Vanjskotrgovinske / Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, a uz opravdano postojanje osnovane sumnje za pokušaj privrednog kriminala i prevare u privrednom poslovanju, Vanjskotrgovinska komora BIH je stala u zaštitu BH privrednika i odmah poduzela odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti.

Tako je početkom novembra održan inicijativni sastanak sa preko 80 BH firmi – oštećenim u poslovanju sa trgovačkim lancem TUŠ u BIH, na kojem je izabran Koordinacioni odbor predstavnika dobavljača TUŠ-a u koji su ušli predstavnici firmi: Bakalar komerc d.o.o.(Čapljina); Bimal d.o.o (Brčko); Džajić Commerce d.o.o. (Ljubuški); Intercamp d.o.o. (Sarajevo); Kras d.o.o. (Sarajevo) i Vitinka d.o.o (Kozluk).

Vanjskotrgovinska komora BiH je odmah zatražila od svih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini i Republici Sloveniji da zbog osnovane sumnje provedu detaljnu istragu o ovom događaju.

Radi preispitivanja poslovanja TUŠ Trade d.o.o. Bihać i TUŠ d.o.o. Bihać, Komora je uputila i hitan zahtjev nadležnim bh. institucijama.

Kako navode iz VTK, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je od strane oštećenih privrednih društava u BiH već podnesena krivična prijava protiv Mirko Tuš, Milan Mlinar, Branko Cokan, Vid Habjan, te protiv njihovih preduzeća u BiH – TUŠ d.o.o. Bihać i TUŠ Trade d.o.o Bihać, sa osnovanom sumnjom da su počinili krivična djela organizovanog kriminala koja se odnose na prevaru u privrednom poslovanju, poreznu utaju ili prevaru,  poreznu utaju, te neplaćanje poreza.

Pored toga, veliki broj oštećenih bh. kompanija pridružio se ovoj krivičnoj prijavi protiv gore imenovanih, a isto tako veliki broj je podnio i pojedinačne tužbe za naplatu potraživanja.

Do danas se Vanjskotrgovinskoj komori obratilo preko 100 oštećenih kompanija, od kojih je njih 75 poslalo popunjene anketne čiju analizu možete pogledati u nastavku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti