Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ukupna razmjena BiH i Slovenije oko 1 milijarde eura

16.02.2018. 13:15 / Izvor: Akta.ba

Odlukom o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba, koju je nedavno usvojio Savjet ministara BiH, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je stvorilo značajno povoljniju poslovnu klimu za ulaganja u BiH, zaključeno je na današnjem sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sa ambasadoricom Slovenije u BiH Zoricom Bukinac.

Odluka, koja obuhvata  repromaterijal i sirovine koje koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji, a ne mogu se nabaviti u BiH, veoma je značajna za podizanje standarda proizvodnje i konkuretnosti domaće privrednika.

"Olakšanje uvoza opreme koja ne može da se kupi u BiH veoma je značajno za naše kompanije, koje žele da se šire i modernizuju. Slovenija je među top 5 investitora u BiH i naš imperativ u narednom periodu jeste stvaranje još boljih uslova, za još značajnije ulaganja", istakao je ministar Šarović.

Ohrabruje činjenica da se ulaganja iz Slovenije nastavljaju za razliku od prethodnih godina kada su bila u velikoj mjeri usporena, a o osim investicija kontinuirano se povećava i obim robne razmjene, rečeno je na sastanku. Ukupna razmjena BiH i Slovenije trenutno iznosi oko 1 milijarde eura, i što je važno sa ovom zemljom Bosna i Hercegovina je ostvarila  bilans između uvoza i izvoza

Ambasadorica Slovenije izrazila je punu podršku radu ministra Šarovića na unaprjeđenju poslovne klime u BiH te je dogovorena zajednička suradnja na aktivnostima pružanja podrške novim investitorima zainteresovanim za ulaganje u BiH. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti