Ukupno 5,5 miliona KM za privredu u SBK pogođeno pandemijom

05.06.2020. 10:17 / Izvor: Akta.ba
Ukupno 5,5 miliona KM za privredu u SBK pogođeno pandemijom

Iz budžeta Srednjobosanskog kantona bit će izdvojeno ukupno pet i pol miliona maraka za privrednike pogođene pandemijom koronavirusa.

Iz budžeta Srednjobosanskog kantona bit će izdvojeno ukupno pet i pol miliona maraka za privrednike pogođene pandemijom koronavirusa.

Potvrdio je to novinarima premijer SBK-a Tahir Lendo nakon sjednice na kojoj je kantonalna vlada utvrdila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Uz prethodno raspisane javne pozive za pomoć poduzećima kojima je bio zabranjen rad, Lendo je kazao da ovaj zakon predviđa i subvencioniranje dijela neto plaća u poduzećima koja su imala pad prometa veći od 20 posto.

"Očekujemo da je to oko 20.000 radnika kojima ćemo dijelom sufinancirati neto plaću i to je ta naša moguća pomoć. Ako im u prosjeku damo samo 25 posto od minimalne neto plaće, to je otprilike dva miliona maraka", izjavio je Lendo.

Prema okončanom javnom pozivu Vlade SBK-a, za april je planirana subvencija poduzećima kojima je bio zabranjen rad, a koja će iznositi 203 KM po radniku.

Odgovarajući na pitanje novinara kada se očekuje isplata aprilskih subvencija, ministrica financija SBK-a Mirjana Plavčić kazala je da bi to trebalo biti veoma brzo.

"Morate znati da je to fizički posao. Treba ta 834 komitenta unijeti sa svim njihovim podacima, pa se događaju i greške. Mislim da će tijekom ovog tjedna, kako obrađujemo predmete, sukcesivno krenuti isplata pomoći, a prema nalogu dostavljenom iz Ministarstva gospodarstva", kazala je Plavčić.

Vlada SBK-a raspisala je 29. maja drugi javni poziv za sufinaciranje majskih plaća, a krajnji rok za podnošenje prijava je deset dana od dana objave poziva na web stranici Vlade SBK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti