Ulaganja u nekretnine iznad svih očekivanja - Poslovne zgrade, stanovi i zemlja najunosniji bh. poslovi

08.05.2007. 09:22 / Izvor: Dnevni Avaz
Ulaganja u nekretnine iznad svih očekivanja - Poslovne zgrade, stanovi i zemlja najunosniji bh. poslovi



Dok se čekaju prvi podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) BiH za 2006. najavljeni iz Državne agencije za statistiku za kraj juna 2007. , sve su procjene da će jedno od glavnih zanimanja kojim su se u toj godini bavili bolje stojeći Bosanci i Hercegovci te brojni stranci - biti poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge te vrste.

Podaci o BDP-u za godinu ranije već su najavili ovu ekspanziju. U 2005. izdavanje i ulaganje u nekretnine iznosilo je 2,449 milijardi KM, a bruto dodana vrijednost (zarada) čak 1,568 milijardi KM.

Za prošlu godinu prvi prethodni podaci do kojih je došao "Dnevni avaz" govore da će ovaj obrt novca premašiti tri milijarde maraka ili će biti blizu tog iznosa, a s oporezivim dijelom u korist vlasnika i iznajmljivača od oko dvije milijarde KM.

Toliku zaradu ne ostvaruje nijedna druga djelatnost. Poslovanje nekretninama daleko je unosnije od proizvodnje, trgovine, transporta, dok postoji tolika potražnja. Ovim se zanimanjem u Federaciji BiH, prema podacima statističara, bavi svega 701 osoba, od kojih svaka pojedinačno ostvaruje višemilionski prihod.

Zato i ne čudi što svako ko iole ima novca pokušava investirati u nekretnine. Čak i brojne kompanije prave poslovne zgrade s jednim dijelom za sebe, a drugi služi za iznajmljivanje ("Grawe-osiguranje, "Teloptic", "Širbegović").

Do kada će trajati konjuktura, teško je precizno odrediti. Ali je nesumnjivo i po statističkimpodacima, da BiH postaje veoma atraktivna na duže staze. Zato se i ulaže u nekretnine, očekujući priliv novih stanovnika, povratnika i investitora.

Sarajevo najatraktivnije

Najviše se novih nekretnina, sve ljepša od ljepše, gradi u Sarajevu. Trenutno je najatraktivniji "Avazov" toranj pored Željezničke stanice. Ali, ni drugi ne zaostaju. Amerikanci i Austrijanci grade na Marindvoru, domaći biznismeni pored Vilsonovog šetališta... Konačno se i "Bosmal City Center" privodi kraju, uz pomoć kredita HVB Central Profit Banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti