Ulaskom u AS grupaciju Sprind dobio "vjetar u leđa"

27.03.2014. 19:33 / Izvor: eKapija.ba
Ulaskom u AS grupaciju Sprind dobio 'vjetar u leđa'
OTVORI GALERIJU

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić posjetio je danas sa saradnicima, pekarsku industriju Sprind d.d. Sarajevo u Rajlovcu.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić posjetio je danas sa saradnicima, pekarsku industriju Sprind d.d. Sarajevo u Rajlovcu.

Posjeta je upriličena povodom dolaska na područje općine Novi Grad Sarajevo, velike prehrambene grupacije AS, koja je postala većinski vlasnik Klasa d.d. Sarajevo.
Za Općinu Novi Grad to je vrlo značajno, obzirom na to da se radi o općini sa najvećim brojem stanovnika u BiH, koja je i najveći potrošač hrane.

Zajedno sa menadžmentom firme, susretu je prisustvovao i direktor bosanskohercegovačke prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo Rusmir Hrvić, kompanije koja je najveći vlasnik Sprinda.

Delegacije su obišle proizvodne pogone kompanije i upoznala se sa proizvodnim procesima u Sprindu, u okviru kojeg posluje i jedan od najsavremenijih distributivnih centara u regiji.

“Želim i na ovaj način, kao načelnik Općine na čijoj teritoriji je smješten Sprind, dati podršku kupovini domaćih kvalitetnih proizvoda. Vrlo je bitno da stvorimo ambijent u okviru kojeg će se vrednovati znanje, rad, ali i osjećaj za javni, tj. zajednički interes. Samo kupovinom domaćeg možemo graditi Bosnu i Hercegovinu i stvarati nova radna mjesta”, riječi su načelnika Efendića.

Efendić je istakao da BiH godišnje uvozi hranu u vrijednosti oko dvije milijarde maraka, te dodao da bi uvoz mogao biti znatno manji uz malo truda svih struktura i građana.

“Stanje privrede je problem svih nas, naročito kada je kupovina domaćih prozvoda u pitanju. Prilikom posjete firmi Sprind, domaćini su nas upoznali sa problemima sa kojima se susreću na tržištu, a prije svega sa time da je značajan dio pekarske industrije izvan sistema PDV-a. Veoma je upitno da li prijavljeni promet odgovara stvarnoj proizvodnji i prodaji pekarskih proizvoda, naročito od firmi koje nisu u sistemu PDV-a”, kazao je načelnik Efendić.

Direktor Sprinda Srđan Mandić izrazio je zadovoljstvo posjetom načelnika Efendića ovoj prehrambenoj kompaniji.

“Od samog dolaska načelnika na čelo Općine, uspostavili smo uspješnu komunikaciju, što ranije nije bio slučaj. Sprind je zajedno sa Klasom ušao u AS grupaciju i na taj način smo dobili novi „vjetar u leđa“. Posluje u okviru Klas grupacije i kompanija je s 32 godine tradicije“, kazao je Mandić.

Sprind raspolaže potpuno automatiziranim distributivnim centrom čiji je skladišni kapaciteta 12.000 paletnih mjesta. Ovaj visokoregalni skladišni sistem predstavlja centralnu jedinicu za razvoj distribucije proizvoda prema veleprodajnoj i maloprodajnoj mreži.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti