Ulazak u Tursku moguć samo uz negativan PCR test

05.01.2021. 09:14 / Izvor: Akta.ba
Ulazak u Tursku moguć samo uz negativan PCR test

Svi putnici od 30.12.2020. moraju imati negativan test na koronavirus ukoliko planiraju putovati u Tursku.

Turski ministar zdravlja nedavno je izjavio da svi putnici koji planiraju putovati u Tursku od 30.12.2020. moraju imati negativan test na koronavirus te da test ne smije biti stariji od 72 sata.

"Putnicima koji ne pruže uvid u negativan PCR test na koronavirus, neće biti dozvoljeno da se ukrcaju na let za Tursku", naglasio je ministar zdravlja Turske, Fahrettin Koca.

Dodao je i to da će za putnike koji dolaze iz Velike Britanije, Južne Afrike i Danske zbog novog soja virusa biti naložen karantin nakon ulaska u Tursku iako imaju negativan test.

Sa Aerodroma Sarajevo su nam potvrdili ovu informaciju.

"Svi putnici za ulazak u Republiku Tursku moraju imati negativan test na korona virus", kazali su za Akta.ba

Ambasada Turske u BiH je također objavila da putnici koji putuju zračnim, kopnenim ili morskim putem u Tursku, moraju imati negativan PCR test.

Počevši od 28. decembra 2020., svi putnici će biti u obavezi pokazati negativan PRC test urađen najranije 72 sata prije ulaska u Tursku.

"Lica koja ne budu prikazala negativan PCR test neće biti primljena na let. Uprkos navedenom, ukoliko neko od lica na graničnom prelazu, prilikom ulaska u Republiku Tursku, ne prikaže negativan PCR test službenim licima, kao i lica koja su u posljednih deset dana boravila na teritoriji Engleske, Danske i Južnoafričke Republike, bit će smještena u sedmodnevi karantin na adresma koje budu prijavlili kao mjesto boravka u Republici Turskoj. Ona lica koja ne budu mogla prijaviti adresu boravka na teritoriji iste, će u tom slučaju biti smještena u karantin u mjesta koja će odrediti Ministarstvo zdravlja Republike Turske. Kada istekne period karantina od sedam dana, lica će biti podvrgnuta PCR testu te ukoliko isti bude negativan krantin će biti ukinut. Ukoliko, s druge strane, test bude pozitivan, lica će u tom slučaju biti upućena na dalje liječenje u zdravstvene institucije", saopćili su iz Ambasade.

Ove mjere će biti na snazi do 1. marta 2021.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti