UMEI: Tražiti povrat sredstava za uplaćenu carinu

28.06.2018. 14:02 / Izvor: Akta.ba
UMEI: Tražiti povrat sredstava za uplaćenu carinu

Također, razgovaralo se o daljim koracima Udruženja kada su u pitanju Nacrt Zakona o doprinosima FBiH i Nacrt Zakona o porezu na dohodak FBiH.

Sjednica Odbora Udruženja metalske i elektro industrije FBiH održana je 27.06.2018. godine u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH. Sjednici su prisustvovali privrednici – članovi Odbora Udruženja, predstavnik Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i predstavnici Privredne komore FBiH.

Sadržajan dnevni red je obilježio i ovu sjednicu, a razgovarano je o Strategiji razvoja metalskog i elektro sektora Federacije BiH za period 2016-2025. godine koja je 22.05.2018. godine usvojena na Predstavničkom domu i 06.06.2018. na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Članovi Odbora su upoznati sa Zaključkom koji je Dom naroda usvojio a koji se tiče nastavka aktivnosti koji proizilazi usvajanjem Strategije razvoja a to je izrada Akcionog plana implementacije Strategije razvoja metalnog i elektro sektora sa jasno definisanim nositeljima aktivnosti.

Također, razgovaralo se o daljim koracima Udruženja kada su u pitanju Nacrt Zakona o doprinosima FBiH i Nacrt Zakona o porezu na dohodak FBiH, koji su na 146. sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 07. juna 2018. godine, utvrđeni, a nakon što je  provedena javna rasprava.

Analizirani su dosadašnji efekti nedavno donesene Odluke o oslobađanju od plaćanja carine na uvoz mašina i opreme za proizvodnju. Značajan broj firmi se u prethodnih dva mjeseca praktično i susreo sa primjenom navedene odluke, koja će u narednom periodu zasigurno poboljšati  cjenovnu konkurentnost i otvoriti mogućnost za dodatnu nabavku opreme bh proizvođačima. Imajući u vidu da je Zakon o carinskoj politici BiH donesen 2015. godine, i da je u istom predviđeno da se u roku  od šest mjeseci donesu propisi tj. podzakonski akti, Odluka o oslobađanju od plaćanja carina je donesena sa zakašnjenjem za više od dvije godine.

U prethodnom periodu veliki broj firmi metalskog i elektro sektora FBiH obratio se Privrednoj komori FBiH sa zahtjevom da se od nadležnih institucija traži da se izvrši povrat uplaćenih sredstava za carinu na uvoz mašina i opreme, a koja su firme uplatile u prethodne dvije godine. Radi se o sredstvima koja su mogla biti upotrijebljena u dalji razvoj kompanija, ali zbog nepoštivanja Zakona, i neblagovremenog donošenja propisa, morala su biti utrošena u druge svrhe. Odbor Udruženja je razmatrajući materijale dostavljene od strane privrednih subjekata, jednoglasno donio Zaključak da se prema nadležnim institucijama uputi Inicijativa  za povrat uplaćenih sredstava na ime carine za uvoz mašina i opreme za proizvodnju koje su privredna društva uplatila u periodu od februara 2016. do 24.aprila 2018. godine. Također, kod podnošenja navedene Inicijative, tražiti će se podrška Privrednih komora i drugih udruženja i organizacija u BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti