Umičević: Vlast na nivou BiH dozvolila ekonomsku okupaciju

10.09.2018. 08:08 / Izvor: SRNA
Umičević: Vlast na nivou BiH dozvolila ekonomsku okupaciju

Niko u svijetu osim privrednika u BiH ne plaća avansno PDV, već poslije naplaćene fakture.

Kompletna privreda Republike Srpske je talac pogrešne politike koju vodi vlast na nivou BiH, jer je dozvolila da bude izvršena ekonomska okupacija, rekao je Srni tehnički direktor fabrike obuće "Bema" iz Banjaluke Marinko Umičević.

Umičević je podsjetio da u nadležnosti nivoa BiH carinska, monetarna i fiskalna politika.

"Tamo je Centralna banka BiH, tamo je novac, tamo su svi zakoni. U industriji obuće 75 odsto problema povezano je sa nivoom BiH zbog carina, nerealnog kursa konvertibilne marke, izostanka podsticaja i bilo kojeg drugog oblika podrške države. Zbog toga smo došli u situaciju da se gušimo", dodao je Umičević.

Prema njegovim riječima, "Bema" ima tri evra zarade na paru cipela i danas kao i prije 20 godina, ali je zbog efekta inflacije i nerealnog kursa konvertibilne marke to danas realna vrijednost jedan evro.

Podsjetio je da su do prije četri-pet godina imali podsticaje kao izvoznici upravo zbog nerealnog kursa konvertibilne marke.

"To je ukinuto pod pritiskom Evropske unije, koja ne dozvoljava da mi ojačamo. Ako bi mi ojačali počeli bismo da pravimo svoje cipele i onda bismo postali njihova konkurencija. Zato nas drže u `leru` i da radimo za njih i cipele šaljemo u Njemačku i Italiju, a oni nam ih vraćaju i na njihovoj prodaji ostvaruju dobit i vraćaju novac ponovo u EU", rekao je Umičević.

On je istakao da je glavni cilj da partneri domaćih preduzeća iz EU i dalje imaju jeftinu radnu snagu u BiH.

"To je apsolutno glavni cilj, ali mi ne možemo više da radimo samo lon-poslove. To je najprostiji vid proizvodnje, iskorištavanje radnika i čista infuzija. Strateško pitanje i pitanje opstanka za našu industriju je da počnemo da proizvodimo vlastite cipele. Na jednom paru vlastitih cipela bismo imali zaradu kao na deset koje proizvodimo za inostrane partnere. Tu je prostor i za veće plate i bolji standard radnika", ocijenio je Umičević.

"Bema" je pokrenula vlastiti brend, ali je to, prema riječima Umičevića, još stidljivo, jer nemaju adekvatnu podršku uz koju bi mogli razviti proizvodnju, koja je u jednom periodu došla do ivice opstanka.

Umičević je naveo da su domaću industriju obuće spasili premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija, jer su preduzećima omogućili da plaćaju manje doprinose.

"Međutim, naši radnici više ne mogu da rade za 500-600 KM. Mi smo iz drenovine iscjedili vodu i nemamo prostora za povećanje plata. Tražili smo od vlasti na nivou BiH da nam bude omogućen povrat PDV-a na naknade za prevoz i topli obrok. Time bi `Bema` godišnje uštedjela oko 1,2 miliona maraka što bi omogućilo povećanje plata. Rast plata donosi veću kupovnu moć i opet bi se taj novac putem PDV-a vratio državi, ali o tome nisu htjeli ni da razgovaraju sa nama", rekao je Umičević.

Prema njegovim riječima, niko u svijetu osim privrednika u BiH ne plaća avansno PDV, već poslije naplaćene fakture.

"Ne daju nam da radimo, hoće da nas unište i na putu su da to i učine", istakao je Umičević.

On je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predlagao da Centralna banka BiH odštampa novac za koji ima pokriće kako bi podstakla razvoj privrede i investicije, ali je to odbijeno, iako je Evropska centralna banka na isti način podsticala privredni rast i borila se protiv deflacije.

"Centralna banka BiH nikada nije bila likvidnija i nikada nije imala veću štednju. Centralna banka BiH i poslovne banke nikada nisu bolje poslovale, a privreda ne postoji i kamate ne padaju. Mi u posljednjih pet godina imamo deflaciju, to je katastrofa i to bi trebalo da upali alarm. Sve to nam radi svijet putem Centralne banke BiH kojom upravljaju stranci i banke koji su u stranom vlasništvu", ocijenio je Umičević.

On je napomenuo da su putem Privredne komore i drugih poslovnih asocijacija u Republici Srpskoj tražili reakciju vlasti na nivou BiH.

"Ministarstvo spoljne trogvine i ekonomskih odnosa BiH je nadležno za većinu naših problema, ali mi kad tamo odemo ne znamo kome da se obratimo. Predstavnici Srpske u Sarajevu zaboravljaju odakle su došli. Oni su tu samo zbog dodvoravanja Zapadu, njih ne zanima da zaštite naše radnike i našu privredu. Na sav repromaterijal treba ukinuti carinu jer njega niko ne proizvodi u BiH, a umjesto toga treba oštro oporezovati luksuz", rekao je Umičević.

Govoreći o odlasku radne snage iz BiH, Umičević je istakao da je projekat Zapada da kvalitetni radnici iz zemalja regiona odlaze u Njemačku i druge razvijene zemlje, a da na naše prostore dolaze migranti.

"To podržavaju naši ljudi u Sarajevu i direktno rade protiv svoje zemlje i domaće privrede", kaže je Umičević.

Obućarska industrija u Srpskoj ima oko 12.500, a u čitavoj BiH oko 30.000 radnika.

"Među njima je 90 odsto ženska radna snaga, a 60 odsto tih žena ima samo osnovnu školu. Pitam gdje bi one radile kada ne bi bilo ove industrije", rekao je Umičević.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti