Umjetnine često na meti kriminala, BiH ovom problemu mora ozbiljnije pristupiti

26.07.2019. 09:10 / Izvor: Fena
Umjetnine često na meti kriminala, BiH ovom problemu mora ozbiljnije pristupiti

Prezentiran je Priručnik - način uvoza i izvoza umjetnina u Bosni i Hercegovini, koji je objavio Centar protiv krijumčarenja umjetninama uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Ilegalna trgovina umjetninama jedna je od najzastupljenijih vrsta krijumčarenja u BiH, s obzirom na to da je naša zemlja važno tranzitno područje - rečeno je danas u Tuzli na konferenciji o ovoj temi koju su organizirali Centar protiv krijumčarenja umjetninama, Misija OSCE-a u BiH i Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Zamjenik direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u BiH Saša Govedarica kaže da je krijumčarenje umjetninama ovdje gotovo jednako s krijumčarenjem droge i oružja.

"Ako uzmete u obzir vrijednosti ukradenih umjetnina, onda se tu radi o iznosima većim od stotinu miliona maraka. To samo po sebi govori da su umjetnine često na meti kriminala i da krijumčari ostvaruju veliku korist. Ova krivična djela spadaju u privredni i organizovani kriminalitet", pojasnio je Govedarica.

Na meti krijumčara su, ističe, brojna umjetnička djela i iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije.

"S obzirom na vrijednost umjetničkih djela, ona zahtijevaju poseban režim zaštite. To znači, da ako dođete u posjed jednog takvog umjetničkog djela, imati dobru i izverziranu organizovanu grupu", kazao je Govedarica.

Dvodvena konferencija o borbi protiv krijumčarenja i ilegalne trgovine umjetninama okupila je predstavnike Uprave za indirektno oporezivanje, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, Interpola BiH, Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH, Centra za edukaciju sudija i javnih tužilaca Republike Srpske, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova te Policije Brčko Distrikta.

Prezentiran je "Priručnik - način uvoza i izvoza umjetnina u Bosni i Hercegovini“, koji je objavio Centar protiv krijumčarenja umjetninama uz podršku Misije OSCE-a u BiH. 

Također, upriličeno je i potpisivanje protokola o saradnji između ovog centra i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Konferencija je organizirana u Međunarodnoj galeriji portreta, koja je također bila žrtva krijumčarenja umjetninama. Upravo je ova galerija i osnivala Centar protiv krijumčarenja umjetninama.

"Radi se veoma ozbiljnom i organizovanom kriminalu koji je treći u svijetu. Bosna i Hercegovina ovom problemu mora ozbiljnije pristupiti. Mi smo već sada proširili registar nestalih umjetničkih djela. Nestala su 72 eksponata iz Muzeja Istočne Bosne, a jedan dio eksponata je iz Međunarodne galerije portreta Tuzla. Nešto je pronađeno i vraćeno nam. Identifikovano je još jedno nestalo umjetničko djelo od Safeta Zeca 'Tito u djelima likovnih umjetnika' koje pripada nacionalnom dobru BiH. Nadamo se da će nam to djelo biti vraćeno", istakao jedirektor Međunarodne galerije portreta Tuzla Dženan Jusufović.

U registru Centra protiv krijumčarenja umjetninama se nalazi 180 umjetničkih djela za kojima se traga, iako su nezvanični podaci daleko veći.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti