Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

UN FAO - Šest miliona dolara za program podrške bh. poljoprivredi

03.10.2018. 11:51 / Izvor: Fena

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i zamjenica regionalnog predstavnika Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) Yuriko Shoji danas su u Sarajevu parafirali "Okvir programiranja Organizacije za hranu i poljoprivredu za Bosnu i Hercegovinu za period 2018 – 2021".

Radi se o veoma važnoj podršci za BiH s obzirom na potrebe poljoprivrednog sektora u BiH koji, kako je kazao Šarović,  zapošljava gotovo 19 posto ukupne radne snage u BiH i učestvuje u bruto domaćem proizvodu sa približno sedam posto.

"Strategija ruralnog razvoja nam je omogućila da potpišemo i ovaj dokument jer je odredila naše osnovne ciljeve, te da podršku poljoprivrednom sektoru podignemo na još viši nivo. Podrška FAO-a u ovom periodu iznosit će šest miliona američkih dolara. U tom programu učestvovat će i Švedska razvojna agencija SIDA , EU, Švicarska razvojna agencija i drugi", izjavio je Šarović nakon potpisivanja okvirnog programa.

Ciljevi okvirnog dokumenta, po njegovim riječima, prije svega su ruralni razvoj, odnosno podrška porodičnim preduzetnicima u ruralanim područjima, a posebno ženama i mladim ljudima. Jedan od ciljeva programa je podrška ublažavanju utjecaja klimatskih promjena koje su evidentne i u BiH posljednjih godina. 

Šarović je naveo da je FAO stalni pratilac Bosne i Hercegovine, te podsjetio na njihovu efikasnu i brzu podršku nakon poplava u BiH prije nekoliko godina.   

Okvirni program će dobro doći poljoprivrednom sektoru, dodao je Šarović napominjući da je izrađen u  saradnji sa svim institucijama iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na nivou entiteta i kantona.

Zamjenica regionalnog predstavnika UN FAO Yuriko Shoji izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem ovog dokumenta.

"U BiH gradimo snažne odnose u pogledu razvoja poljoprivrede i ruralnog sektora. Drago nam je što smo mogli pružiti svoju podršku Strategiji ruralnog razvoja BiH. U okviru ovog programa radit ćemo na više oblasti, uključujući ocjenu lanca vrijednosti, korištenja prirodnih resursa i smanjivanje rizika od katastrofa", navela je Shoji.

UN FAO radi na implementaciji nekoliko projekata u Bosni i Hercegovini, od kojih je i program jačanja Centra za unapređenje poljoprivrede Sokolac, koji će, u okvirima šire regije, integrišući različite resurse, doprinijeti unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja osiguranjem održivih prihoda stanovništva brdsko-planinskih područja.

Nakon parafiranja Okvira programiranja za Bosnu i Hercegovinu, Shoji će posjetiti Centar za unapređenje poljoprivrede Sokolac i razgovarati sa predstavnicima lokalne zajednice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti