Unapređenje praktične nastave u stručnim i tehničkim školama uz savremena učila

06.04.2019. 10:29 / Izvor: Akta.ba
Unapređenje praktične nastave u stručnim i tehničkim školama uz savremena učila

U prostorijama JU Tehnička škola u Gradišci jučer je završena edukacija namijenjena za profesore srednjih stručnih i tehničkih škola iz hidraulike, pneumatike i tehnike livenja.

U prostorijama JU Tehnička škola u Gradišci jučer je završena edukacija namijenjena za profesore srednjih stručnih i tehničkih škola iz hidraulike, pneumatike i tehnike livenja. Ova edukacija je dio aktivnosti projekta „Stručno obrazovanje“ koji implementira njemački GIZ u okviru njemačke razvojne saradnje.

Profesori sa područja Goražda, Prijedora, Gradiške i Mostara imali su priliku upoznati se sa novim metodama i didaktičkom opremom koju će koristiti za praktični dio nastave za tri navedene oblasti. Novostečeno znanje će koristiti nastavnicima da efikasno realizuju nastavne planove i programe za zanimanja mašinski tehničar i CNC operater.

Aleksandar Rapaić, profesor Tehničke škole u Gradišci ne krije svoj entuzijazam: „Ova edukacija na stvarnim uređajima koje ćemo koristiti, značajno će unaprijediti kvalitet praktične nastave u našim školskim radionicama. Teorija bez prakse brzo se zaboravlja“.

Profesorica mostarske Srednje strojarske škole, Nataša Pehar zadovoljna je što će hidraulika, pneumatika i livenje učenicima biti približene kroz specifičnu opremu, a ne samo kroz prenos teorijskog znanja „Učenici će bolje razumjeti snagu vode, zraka i topline, kao i energiju koju proizvode. Sve to će lakše staviti u kontekst primjenjivosti jer će na licu mjesta vidjeti, a ne samo čuti o ovim znanostima “

Šest škola koje učestvuju u projektu „Stručno obrazovanje“ dobile su od njemačkog GIZ-a opremu za praktičnu nastavu iz hidraulike, pneumatike i tehnike livenja vrijednosti od 167 000 EUR.

Aktivnosti projekta „Stručno obrazovanje“ provode se u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, Heregovačko-neretvanskom kantonu i Republici Srpskoj uz učešće šest škola i 500 učenika.

Za implementaciju projekta zaduženo je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusmamenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke vlade. Cilj projekta je usklađivanje stručnog obrazovanja sa potrebama tržišta rada kako bi se povećala stopa zaposlenja. Na taj način  pozitivno se utječe na društveno-ekonomski razvoj zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti