Unapređenje privredne i kulturne saradnje Tuzlanskog kantona i Turske

10.08.2021. 17:14 / Izvor: Akta.ba
Unapređenje privredne i kulturne saradnje Tuzlanskog kantona i Turske

Premijer Hodžić je predložio da se u narednom periodu organizira samit privrede, koji bi okupio privrednike Tuzlanskog kantona i Turske.

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić su tokom sastanka s ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Sadıkom Babür Girginom, razgovarali o unapređenju ekonomske, privredne i kulturne saradnje.

Hodžić i Ilić izrazili su žaljenje i suosjećanje s narodom Turske zbog teških požara.

Premijer Hodžić je predložio da se u narednom periodu organizira samit privrede, koji bi okupio privrednike Tuzlanskog kantona i Turske, a u predstojećem periodu će se razmatrati dalji koraci.

"U programu ove Vlade je da poslovne zone povećamo za 50 posto", naglasio je Hodžić, te izrazio spremnost za unapređenje saradnje s Turskom naročito na polju ekonomije.

Podsjetio je da je Univerzitet u Tuzli prvi u BiH uveo studijski program Odsjek za turski jezik i književnost.

Ambasador Sadik Babur Girgin je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Tuzlu, te istaknuo da je Tuzla važan industrijski centar regiona, zahvalivši se na podršci Kantonalnoj vladi zbog rješavanja problema u kompaniji Soda Sisecam na početku mandata.

"Nama su važni uspjesi naših investitora, kako bismo mogli nastaviti s praksom dovođenja novih investitora u BiH", poručio je Girgin, ocijenivši Vladu TK inovativnom i progresivnom.

Dogovoren je nastavak saradnje na jačanju odnosa između Ambasade Republike Turske i Tuzlanskog kantona naročito u oblasti privrede i kulture.

Sastanku, koji je upriličen u Vladi TK, prisustvovala je i trgovinski savjetnik Ambasade Turske Sevgin Gungor, saopćeno je iz Vlade TK.

Ovo je prva nastupna posjeta Tuzlanskom kantonu novog Ambasadora Turske u BiH, a ujedno i Gradu Tuzli.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti