Unapređenje propisa o sukobu interesa: Važna karika u borbi protiv korupcije

24.03.2018. 08:11 / Izvor: Akta.ba

Na sastanku su predstavljeni najvažniji principi sprečavanja sukoba interesa za izabrane i imenovane zvaničnike, kao i državne službenike.

Tilman Hopp, međunarodni ekspert u oblasti borbe protiv korupcije sa posebnom ekspertizom u rješavanju problema sukoba interesa, razgovarao je jučer u Sarajevu sa predstavnicima institucija nadležnih za ovo pitanje na nivou države i oba entiteta.

Hoppe je ovom prilikom upozorio da je Bosna i Hercegovina godinama posljednja u regionu u vezi sa prijavom imovine i da je krajnje vrijeme za uspostavljanje efikasnog sistema. Istakao je da: "Ključne tačke reformi predstavljaju efikasne provjere od strane nezavisnog nadzornog tijela, mogućnost javnog pristupa imovinskim kartonima i efektivne sankcije. Pri tome, BiH se suočava sa posebnim izazovom - različiti nivoi vlasti i različiti nadzorni organi u različitim granama vlasti su zaduženi za različite sisteme prijave imovine. Saradnja i razmjena podataka između entiteta i državnog nivoa će biti od ključnog značaja. Što se elite koje imaju moć više plaše otkrivanja svoje imovine, pružaće više otpora. Stoga se relevantnost sistema prijave imovine može mjeriti stepenom protivljenja od strane političara."

Sastanak na temu "Unapređenje propisa o sukobu interesa – ključni principi i najbolje međunarodne prakse" održan je u sklopu projekta "Podrška vladama Federacije BiH i Republike Srpske u borbi protiv korupcije" koji provodi konzorcijum na čelu sa kompanijom PricewaterhouseCoopers uz finansijsku podršku Britanske ambasade Sarajevo.

Na sastanku su predstavljeni najvažniji principi sprečavanja sukoba interesa za izabrane i imenovane zvaničnike, kao i državne službenike. Diskutovano je o ključnim mehanizmima i instrumentima za sprečavanje, upravljanje i sankcionisanje sukoba interesa, sa posebnim naglaskom na imovinske kartone. Takođe, predstavljene su i najbolje međunarodne prakse u ovoj oblasti, kao i prijedlozi izmjena postojećeg zakonodavstva o sukobu interesa u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti