Unapređenje željezničkog saobraćaja u BiH zajednički je interes

14.02.2020. 08:49 / Izvor: Fena
Unapređenje željezničkog saobraćaja u BiH zajednički je interes

Razgovarano je i o najavi obračuna PDV-a na subvencije Vlade RS-a za putnički saobraćaj u Željeznicama RS-a.

Unapređenje željezničkog saobraćaja u cijeloj Bosni i Hercegovini zajednički je interes, ocijenjeno je na jučerašnjem sastanku ministra komunikacija i prometa BiH Vojina Mitrovića i vršioca dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Slavka Gligorića.

Rukovodstvo Željeznica Republike Srpske upoznalo je ministra Mitrovića s radom i problemima s kojima se susreće preduzeće, a koje je moguće riješiti na nivou BiH, odnosno u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

Na sastanku je razgovarano o željezničkoj infrastrukturi, dijelovima određenih željezničkih trasa koje u ovom trenutku nisu u funkciji, te na koji način riješiti to pitanje, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Ministar Mitrović posebno je istakao potrebu stavljanja u funkciju željezničke trase od Zvornika do Tuzle, koja je u ovom trenutku prioritet i predstavlja vezu između BiH i Srbije, kada je riječ o prijevozu roba, ali i prijevozu putnika.

U ovom kontekstu, ministar Mitrović govorio je i o Unskoj pruzi, odnosno trasi od Bihaća prema Splitu, koja je, kako je naveo, presječena i zatvorena te je najavio intenziviranje aktivnosti Vijeća ministara BiH i Ministarstva s ciljem rješavanja tih pitanja.

Razgovarano je i o najavi obračuna PDV-a na subvencije Vlade RS-a za putnički saobraćaj u Željeznicama RS-a, kao i o problemu carinjenja robe koja se putem Željeznica RS-a vrši u dane vikenda te je Mitrović najavio da će se sa Upravom za indirektno oporezivanje angažirati i na rješavanju tog pitanja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti