Unaprijeđena glavna knjiga jedinstvenog računa UINO i novi softverski moduli

01.07.2020. 15:44 / Izvor: Akta.ba
Unaprijeđena glavna knjiga jedinstvenog računa UINO i novi softverski moduli

Kompanija CORE Sarajevo već skoro deceniju uspješno realizira informacione sisteme u našoj zemlji, ali i u inostranstvu.

Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje BiH (UINO) je u saradnji sa kompanijom CORE Sarajevo implementirala i pustila u rad unaprijeđeno softversko rješenje glavne knjige jedinstvenog računa, kao i nove softverske module kroz koje se upravlja ostalim prihodima, povratima, depozitnim računom i garancijama.

Rješenje je uspješno pušteno u rad početkom maja 2020. godine, te se nakon skoro 2 mjeseca od početka produkcije može zaključiti da je tranzicija poslovnih procesa na novi sistem izvršena uspješno i kvalitetno.

Softversko rješenje je implementirala kompanija CORE Sarajevo, a uz podršku tima UINO, sve je uspješno završeno, uprkos izazovima epidemije sa kojima su se timovi za realizaciju suočili.

Nihad Velagić, direktor kompanije CORE Sarajevo istakao je da je ponosan što je ovaj proces digitalne transformacije i unaprijeđenja uspješno realiziran. 

"Zaista sam ponosan što smo učestvovali u ovakvom projektu, kroz koji smo mogli pokazati da se informatizacijom poslovnog okruženja mogu javne usluge učiniti i efikasnijim i kvalitetnijim, na zadovoljstvo i državne agencije i korisnika njenih usluga", istakao je Velagić.

Kompanija CORE Sarajevo već skoro deceniju uspješno realizira informacione sisteme u našoj zemlji, ali i u inostranstvu (Njemačka, Hrvatska, Makedonija,...), pri čemu su se posebno profilirali u oblastima finansijskih informacionih sistema i sistema za upravljanje javnim finansijama (trezorski i budžetski sistemi).

"U procesima digitalizacije, naše društvo još uvijek dosta kasni za okruženjem i razvijenim svjetskim državama, a na to koliko je važno digitalno društvo ukazuje nam se svakodnevno. Svijet se i protiv koronavirusa bori digitalizacijom, a Bosna i Hercegovina se nađe na listi rizičnih država jer nema pouzdane podatke i procese. Ako želimo da budemo dio modernog svijeta, jedina perspektiva je digitalizacija kroz koju pravimo bolje poslovne (i životne) procese, i koja za rezultat ima tačne i relevantne podatke", izjavio je na kraju Velagić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti