Unaprijeđenje saradnje BiH i Švedske kroz razvoj pametnih gradova

06.11.2019. 07:37 / Izvor: Fena
Unaprijeđenje saradnje BiH i Švedske kroz razvoj pametnih gradova

Direktor za međunarodne odnose NIBE-a Martin Forsen govorio je o tome kako ova kompanija i Švedska generalno vide budućnost pametnih gradova u BiH.

Saradnja za održive pametne gradove u BiH, bila je tema foruma koji je u Sarajevu organizirala Švedska privredna komora u BiH zajedno sa švedskom kompanijom NIBE koja je tržišni lider u Skandinaviji i vodeći evropski proizvođač toplotnih pumpi, te veliki zagovarač zelene tehnologije u svijetu.

Okvirni cilj, jednog u nizu foruma, kako je za Fenu kazala predsjednica Švedske privredne komore u BiH Vernisa Rejhan-Ićindić, jeste da se razmjene znanja i iskustva o održivim rješenjima u energetskim sistemima u kontekstu klimatskih promjena kako bi se razvila i unaprijedila saradnja između BiH i Švedske u toj oblasti.

"Predstavnici kompanije NIBE ove sedmice borave u BiH zajedno sa članovima švedske kraljevske porodice. Na skupu učestvuju prezentatori iz Švedske i BiH i želimo da vidimo šta to možemo naučiti od Švedske, ali isto tako sagledati dokle smo stigli ovdje u BiH", dodala je Rejhan-Ićindić.

Direktor za međunarodne odnose NIBE-a Martin Forsen govorio je o tome kako ova kompanija i Švedska generalno vide budućnost pametnih gradova u BiH.

"NIBE je iskonska švedska kompanija koja svoje početke ima u oblasti koja se zove Skone i koja je postepeno rasla fokusirajući se na kvalitet. Smatram da ovi proizvodi mogu dobro da funkcionišu u BiH posebno uzimajući u obzir klimatske prilike ovdje i stoga želim više saznati kako ovdje funkcioniše vaša infrastruktura", kazao je Forsen.

Kada dođe do operacionalizacije, kako je dodao, onda sarađuju sa partnerima kao što je Termolux.  

"Projekte koje smo radili dosada bili su veoma uspješni i zadovoljni smo saradnjom sa Termoluxom. Kada je riječ o projektima realiziranim u BiH radilo se o prilično inovativnim rješenjima sa klijentima koji cijene takav pristup", naveo je Forsen dodajući da su na forumu prisutni i inovativni investitori sa kojima žele produbiti saradnju u budućnosti.

Menadžer prodaje i odnosa sa klijentima u firmi Termolux Adis Hafizović predstavio je primjere implementiranih rješenja i proizvoda kompanije NIBE.

"Firma Termoluks ima sjedište u Banjaluci, na tržištu smo deset godina i ekskluzivni zastupnici firme NIBE. Drago nam je da imamo takvo partnerstvo jer se radi o ozbiljnoj firmi, a na nama je da taj njihov kredibilitet očuvamo na našim prostorima. Za ovih deset godina urađeno je mnogo ozbiljnih projekata", kazao je Hafizović.  

Među ostalim, prezentirao je projekat realizovan sa Elektroprenosom BiH, u okviru kojeg je ugrađeno 11 jedinica zrak-voda toplotnih pumpi za grijanje objekta od pet hiljada kvadrata. Također, rade na velikom broju privatnih kuća, zdravstvenih ustanova, škola i drugih objekata u cijeloj u BiH.  

"Načelno rečeno, što je veći objekt, veća je ušteda i investicija se prije isplati. Naš primarni cilj u Termoluxu, odnosno NIBE-u jeste da uđemo u što više objekata u BiH sa toplotnim pumpama i da smanjimo zagađenje, emisiju CO2, te doprinesemo očuvanju životne sredine", kazao je Hafizović za Fenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti