Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Unaprijediti efikasnost stečajnih postupaka

07.11.2020. 08:10 / Izvor: Akta.ba

Ured za reviziju institucija u FBiH proveo je reviziju učinka o temi "Efikasnost stečajnog postupka u FBiH" čiji su rezultati pokazali su da postojeća regulativa ne osigurava pretpostavke za blagovremeno pokretanje i efikasno provođenje stečajnih postupka, te da općinski sudovi ne provode stečajne postupke u utvrđenim rokovima.

Navode da postojeće zakonske odredbe koje uređuju pokretanje stečajnog postupka nisu dovoljno učinkovite, što je imalo za posljedicu da se stečajni postupci gotovo u pravilu pokreću nakon proteka zakonskog roka.

Također, uprkos utvrđenom roku za pokretanje stečaja i definisanim sankcijama, nije predviđeno ko treba da vrši nadzor nad poštivanjem propisanog roka i ko treba da pokreće postupak sankcionisanja u slučaju neblagovremenog pokretanja ovih postupaka. Postojećom regulativom nije osigurano ni pokretanje stečajnih postupaka po službenoj dužnosti.

Vremenski okvir za provođenje stečajnih postupaka nije adekvatno definisan s obzirom na to da Zakonom o stečajnom postupku nije ograničeno trajanje postupaka niti je propisan način na koji se osigurava hitnost u stečajnom postupku. To ima za posljedicu da određeni stečajni postupci nisu okončani ni u roku od 20 godina od njihovog pokretanja.

Revizija je pokazala kako ni imenovanje i rad stečajnih upravnika nisu adekvatno uređeni. Nije ograničen broj predmeta u kojem jedan stečajni upravnik može biti istovremeno angažovan, što je omogućilo da jedan stečajni upravnik bude istovremeno angažovan u čak 10 stečajnih predmeta.

Osim toga, utvrđena je neravnomjerna angažiranost stečajnih upravnika, gdje su pojedini stečajni upravnici bili angažovani u 10 i više stečajnih predmeta u posmatranim godinama revizije (u periodu od 2017. do 2019.). Regulatorni okvir relevantan za stečajni postupak u proteklom periodu nije unaprijeđen, iako je prema opredjeljenjima vlasti iskazanim u strateškim i reformskim dokumentima to već trebalo biti učinjeno.

Revizijom je utvrđeno da u općinskim sudovima nije osigurano provođenje stečajnih postupaka u utvrđenim "optimalnim rokovima". Od 2017. do 2019. svaki drugi stečajni predmet riješen je sa prekoračenjem propisanog "optimalnog" roka a za namirenje povjerilaca u predmetima u kojima je vršena dioba stečajne mase u prosjeku je bilo potrebno oko pet godina.

Mjere koje poduzimaju općinski sudovi u cilju efikasnog postupanja u stečajnim predmetima nisu dovoljne da spriječe neblagovremenost u njihovom rješavanju. Utvrđeno je da sudovi nisu pratili poštivanje optimalnih rokova u pojedinačnim stečajnim predmetima. Također, sudovi nisu izrađivali ni izvještaje o realizaciji akcionih planova za rješavanje stečajnih predmeta zbog čega nije poznato da li se tim planovima postižu željeni rezultati.

U skladu sa utvrđenim nalazima i zaključcima revizije utvrđeno je da postoji značajan prostor za unaprjeđenje efikasnosti stečajnog postupka u FBiH. Prije svega, neophodno je unaprijediti regulatorni okvir kako bi se osigurale pretpostavke za blagovremeno pokretanje i efikasno provođenje stečajnih postupaka, te osigurati veću efikasnost sudova u rješavanju stečajnih predmeta.

Uzimajući u obzir uticaj stečajnog postupka na poslovno okruženje, investicije, privredne aktivnosti, finansijski sistem, pravnu sigurnost i zaštitu povjerilaca, Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine cijeni važnim da se poduzmu potrebne aktivnosti i osigura unaprjeđenje efikasnosti stečajnih postupaka.

Izvještaj revizije učinka dostupan je na internet stranici Ureda za reiviziju, saopćeno je iz te institucije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti