Unaprijediti mjere u oblasti tržišta rada, poreza i socijalne politike

25.09.2018. 14:55 / Izvor: Akta.ba
Unaprijediti mjere u oblasti tržišta rada, poreza i socijalne politike

Politike i mjere u oblasti tržišta rada, oporezivanja i socijalne zaštite u zemljama Evrope i centralne Azije neophodno je uvesti u 21. vijek.

Politike i mjere u oblasti tržišta rada, oporezivanja i socijalne zaštite u zemljama Evrope i centralne Azije neophodno je uvesti u 21. vijek kako bi se smanjila rastuća nejednakost između različitih društvenih grupa i pomoglo zaposlenima da se nose sa rastućom neizvjesnošću, kaže se u novom izvještaju Svjetske banke.

Izvještaj pod naslovom U susret novom društvenom ugovoru poziva na novo promišljanje politika kako bi se premostio sve veći jaz između onih koji koriste ekonomske mogućnosti i onih koji gube korak sa sve fleksibilnijom ekonomijom.

"Iako zemlje Evrope i centralne Azije imaju veliko iskustvo u vezi sa ustanovama i programima socijalne zaštite, ove su bile zamišljene i namijenjene drugačijem ekonomskom okruženju i one više ne pružaju takvu pomoć i usluge građanima kao prije", kaže Cyril Muller, potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju.

"Dugoročno zaposlenje na neodređeno više nije uobičajena norma, naročito ne za mlade, i potrebno je obezbjediti da se koristi od ekonomskog rasta i šansi koje on daje pravilnije raspoređuju."

Iako je Evropa i centralna Azija kao region među najujednačenijim u svijetu, mnogi stanovnici još uvijek ne napreduju ka višim slojevima na društvenoj ljestvici, osjećaju se zarobljeno u zamci nejednakosti, i u osetljivijem su položaju nego prethodne generacije. Nadalje, opadanje finansijske sigurnosti i sigurnosti zaposlenja znači i da je veći udio srednje klase izložen riziku od upadanja u siromaštvo – a što sve vodi opadanju povjerenja u institucije, veću polarizaciju i rastući populizam u društvu.

Kao rješenje ovih izazova širom regiona, u izvještaju se predlaže set od tri principa: kretati se u pravcu jednake zaštite svih radnika, bez obzira na to koji tip ugovora o zaposlenju imaju; težiti ka univerzalnosti u obezbjeđivanju socijalne pomoći, socijalnog osiguranja, i osnovnih usluga; te podržati progresivno oporezivanje u širokoj poreskoj osnovici koje bi nadopunjavalo oporezivanje prihoda oporezivanjem kapitala.

"Kada ljudima postavljamo pitanja o tome kako žive, čujemo da su zabrinuti zbog rastuće nejednakosti i nesigurnosti. U ovom izvještaju istražuju se uzroci ove zabrinutosti kroz analizu promjena u distribuciji prihoda u proteklih par decenija", kaže Maurizio Bussolo, vodeći ekonomista Svjetske banke za region Evrope i centralne Azije i koautor izvještaja.

"Vjerujemo da rješenje nije u tome da pokušate da zaustavite globalizaciju ili tehnologiju.  Umjesto toga, neophodan je novi društveni ugovor, kojim bi se na pravedniji način raspodijelili rizici i šanse i koji je potreban kako bi se sačuvali i uvećali impresivni ekonomski rezultati koje je ovaj region ostvario u proteklih par decenija."

U izvještaju se identifikuju četiri vrste tenzija između društvenih grupa koje narušavaju koheziju društva: razlike između mlađih i starijih generacije; nejednakosti među zaposlenima koji obavljaju različita zanimanja; nejednak pristup mogućnostima uslovljen geografskom pripadnošću; i nejednakosti uslovljene polom, etnicitetom, porijeklom i drugim faktorima a ne zalaganju i sposobnostima pojedinca. 

Uvažavajući različitosti koje postoje u mnogim aspektima među zemljama regiona Evrope i centralne Azije, u ovom izvještaju ukazuje se na politike i mjere koje za cilj imaju smanjenje tenzija kroz zaštitu svih zaposlenih, unapređenje socijalnih usluga i pravedniji poreski sistem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti