Unaprijediti model finansiranja otkupa domaćih poljoprivrednih proizvoda

26.05.2018. 08:43 / Izvor: SRNA
Unaprijediti model finansiranja otkupa domaćih poljoprivrednih proizvoda

Kvalitet i kontinuitet koji se može obezbijediti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji Republike Srpske mogao bi zadovoljiti potrebe domaćih prerađivača i otkupljivača.

Kvalitet i kontinuitet koji se može obezbijediti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji Republike Srpske mogao bi zadovoljiti potrebe domaćih prerađivača i otkupljivača ukoliko bi proizvodnja bila ugovorena, istaknuto je na sastanku predstavnika resornog ministarstva, udruženja poljoprivrednika, proizvođača i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Savjetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Gordana Rokvić rekla je novinarima da je na sastanku razgovarano o unapređenju modela finansiranja otkupa domaćih poljoprivrednih proizvoda i finansiranja ostalih potreba koje su vezane za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji.

Rokvićeva je rekla da je na sastanku sugerisano da se putem korištenja sredstava IRB-a pokušaju unaprijediti uslovi pod kojima su ta sredstva dostupna jer nisu dostupna direktno, već preko finansijskih posrednika.

"Pokušavamo doći do dogovora koji su to uslovi koji bi mogli pospješiti povezivanje, pravovremeni otkup i ugovaranje proizvodnje koja bi mogla rezultirati pravim efektom na domaćem tržištu", istakla je Rokvićeva.

Ona je napomenula da resorno ministarstvo na godišnjem nivou plasira budžetska i kreditna sredstva u ovaj sektor od oko 100 miliona KM.

Prema njenim riječima, da bi ta sredstva imala pravi efekat moraju da rezultiraju efektivnošću tih proizvoda na tržištu.

Direktor IRB-a Snežana Vujnić rekla je novinarima da IRB može ponuditi proizvođačima, prerađivačima i trgovačkim lancima da povuku sredstva IRB-a putem komercijalnih banaka sa kamatnom stopom maksimalno od 4,7 odsto.

"Ukoliko oni ispunjavaju neki od uslova koji je predviđen pravilima plasmana, kamatna stopa može biti i manja od ovog iznosa", istakla je Vujnićeva.

Ona je rekla da poljoprivredni proizvođači mogu dobiti kreditna sredstva IRB-a po maksimalnoj kamatnoj stopi od 4,4 odsto, ističući da ova stopa može da se umanjuje u zavisnosti od toga da li pripadaju nekom od klastera ili su sa područja nerazvijene opštine Republike Srpske.

Vujnićeva je rekla da je pravilima plasmana IRB-a predviđena maksimalna marža za finansijskog posrednika.

Ona je rekla da je IRB u pregovorima sa dvije banke od kojih je jedna Komercijalna banka koja je smanjila maržu kada je riječ o kapitalnim investicijama u oblasti poljoprivrede i prerađivačke indistrije, dodajući da će poljoprivrednici za ove namjene moći dobiti sredstva po kamatnoj stopi od tri odsto.

Vujnićeva je podsjetila da je period otplate za kapitalne investicije maksimalno 12 godina, dok je za kratkoročne kredite za otkup poljoprivrednih proizvoda na godinjem nivou, ali je predviđena mogućnost u skladu sa pravilima plasmana da se ovaj period produži za dodatnih 60 mjeseci u zavisnosti od dogovora sa finansijskim posrednikom.

Direktor preduzeća "Vitaminka" Banjaluka Žarko Mikić rekao je novinarima da je poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima od velikog značaja da dođu do kreditnih sredstava kako bi mogli da obnove ciklus proizvodnje.

"Mislim da bi trebalo obezbijediti primarnim poljoprivrednim proizvođačima i sitnim proizvođačima da dignu kredite, a da mi prerađivači budemo garancija. S druge strane trebalo bi razmišaljati i da uvedemo neki vid otkupa potraživanja", istakao je Mikić.

Predsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske Brane Mastalo rekao je novinarima da povrtlari mogu proizvesti dovoljno povrća, ali da je njihov najveći problem naplata kako bi na vrijeme mogli ući u naredni ciklus proizvodnje.

Sastanku su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, predstavnici Ministarstva trgovine i turizma, te firmi iz oblasti prerađivačke industrije, predstavnici republičkih udruženja poljoprivrednika, Privredne komore Republike Srpske, republičkog Zadružnog saveza, Garantnog fonda Srpske, kao i predstavnici banaka i trgovačkih lanaca. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti