UNDP: Strategije za uključivanje siromašnih u proces stvaranja kapitala

09.07.2008. 15:09 / Izvor: Fena
UNDP: Strategije za uključivanje siromašnih u proces stvaranja kapitala

Stvaranje vrijednosti za sve: Strategije za poslovanje sa siromašnim, novi je inovativni izvještaj koji je danas u Sarajevu predstavio Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Izvještaj nudi strategije i sredstva koja će omogućiti kompanijama proširenje poslovne prakse izvan standardnih okvira kao i uključivanje siromašnih kao partnera u procesu razvoja i stvaranja kapitala.

Publikacija nudi 50 slučajeva koje su sastavili akademski stručnjaci iz zemalja u razvoju a slučajevi predstavljaju uspješno spajanje profita sa socijalnim aspektom unutar domaćih i međunarodnih velikih i srednjih kompanija kao i multinacionalnih korporacija.

"Izvještaj demonstrira konkretne načine kako se privatni sektor može pridružiti inicijativi za borbu protiv siromaštva. Studije slučajeva koje su prezentirane danas su inovacije privatnog sektora koji je svojim aktivnostima prevazišao prepreke društava u tranziciji i ponudio održiv model razvoja", kazala je šefica Projekta kreiranja Strategije i savjetnica za razvoj privatnog sektora UNDP-a Meliha Kozarić Fenning.

Strategija sadrži primjere razvoja inkluzivnog tržišta a poduzetnici u svim krajevima svijeta koristili su pet temeljnih strategija u pristupu razvoja biznisa i poslovnih procesa. Riječ je o: prilagođavanju proizvoda i poslovnih procesa, ulaganje u otklanjanje tržišnih ograničenja, kombiniranje resursa i sposobnosti s drugima, djelotvorno korištenje aduta siromašnih i učestvovanje u strateškom dijalogu s vladama.

Jedan od konkretnih primjera za BiH koji bi trebao pomoći u borbi protiv siromaštva je i danas prezentirani Projekt za razvoj mljekarstva u Srebrenici.

"Ostvarivanje Milenijumskih ciljeva do 2015. je moguće samo uz uključivanje i privatnog sektora. Najbolji način izlaska iz siromaštva je otvaranje radnih mjesta s plaćama od kojih će ljudi moći pristojno živjeti", izjavila je rezidentna predstavnica UNDP-ja Christine McNabb.

Strategija je osim u BiH danas predstavljena i u nekoliko evropskih zemalja istovremeno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti