UNICEF BiH donirao dva frižidera za čuvanje Pfizerove vakcine

26.01.2021. 13:11 / Izvor: Akta.ba
UNICEF BiH donirao dva frižidera za čuvanje Pfizerove vakcine

Ministrica Gudeljević, ovom prilikom je naglasila da očekuje skoru isporuku vakcina, koje je država BiH platila COVAX-u.

Danas su prvi frižideri koje donira UNICEF za pohranu COVID-19 vakcina u ultrahladnom režimu (do - 80 C) stigli u Bosnu i Hercegovinu.

Predstavnica UNICEF-a u BiH, Rownak Khan, formalno je uručila ovu donaciju ministrici civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankici Gudeljević.

Prve vakcine građani BiH još uvijek čekaju.

Dva frižidera, čiji je kapacitet po 500 l, odnosno 173,550 doza vakcina, biće dalje distribuirana Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Mostar i Institutu za javno zdravlje RS, odnosno Banju Luku.

Ministrica Gudeljević, ovom prilikom je naglasila da očekuje skoru isporuku vakcina, koje je država BiH platila COVAX-u.

Ona je izrazila zahvalnost UNICEF-u na kontinuiranoj pomoći BiH, s posebnim akcentom na posljednju donaciju koja će u ovim trenucim a biti od iznimne pomoći zdravstvenim institucijama u BiH.

Pored ove donacije, UNICEF, kao vodeća agencija, sa najdužim iskustvom u nabavci vakcina, opreme za imunizaciju i hladnog lanca, poručio je i dodatnu količinu frizidera za pohranu vakcina u ultrahladnom lancu, koji će biti distribuirani na lokacije dogovorene sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, a u skladu sa potrebama entitetskih zavoda odnosno instituta za javno zdravstvo. Radi se o frižiderima, kapaciteta od 383 l s mogućnošću skladištenja 132,000 doza, koji bi trebali stići u BiH tokom februara.

Ovi frižideri prvenstveno su namijenjeni skladištenju vakcina poput Pfizer BioNTech, koje je neophodno pohranjivati na - 70 C.

"UNICEF u Bosni i Hercegovini, od početka pandemije COVID-19 radi zajedno sa institucijama Bosne i Hercegovine, kako bismo pomogli vlastima u domenu krizne komunikacije, obezbjedjenja zaštitne opreme, uputstava i opreme za škole, podrške unapređenju mentalnog zdravlja djece i porodica, kao i nabavku zaštitne opreme za socijalne radnike, te interventne nabavke neophodnih sredstava za zaštitu, vakcine i opreme za hladni lanac. Kao odabrani logistički koordinator nabavke vakcina za COVID-19, putem mehanizma COVAX, još jednom napominjemo da su vakcine javno dobro, te da ne smiju biti rezervisane isključivo za bogate države i pojedince. Naš zajednički cilj je zaštititi prvo one najizloženije i najugroženije, a potom i ostatak populacije", rekla je dr. Rownak Khan, Predstavnica UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti