Vijesti

UniCredit banka povećala kamate na već odobrene kredite

11.04.2009. 13:25 / Izvor: Oslobođenje

Povećanje kamata na već odobrene kredite je u interesu građana jer vodi stabilnosti banke, saopštili su iz UniCredita banke koja je ovakvim potezom izazvala ljutnju građana BiH, redovnih platiša, zabrinutih jer se pitaju da li će doći u situaciju da nisu u stanju prema njoj izvršavati preuzete obaveze.

"Ovom odlukom UniCredit Bank omogućava sigurne prihode po tržišnim uvjetima svojim klijentima štedišama iz čijih su izvora finansirani krediti te općenito dugoročnu stabilnost i likvidnost banke, što je u interesu svih njenih klijenata", poručuju iz ove banke u pisanom saopštenju.

Na svjetskim tržištima banke obaraju cijene na rekordno niske nivoe, stimulišući ljude da se zadužuju. U SAD i EU banke obaraju kamate jer u vrijeme krize žele pomoći svojim klijentima kako bi im uzvratili na povjerenje. Kod nas su povećanje kamata ekonomski stručnjaci nazvali nekorektnim potezom.

"Slijedom promjena na finansijskim tržištima u proteklih godinu dana, koje su rezultirale oskudnom ponudom finansijskih sredstava, došlo je do rasta cijene finansijskih sredstava, odnosno povećanja kamatnih stopa (banke danas plaćaju više kamatne stope na izvore sredstava nego što su ih plaćale proteklih godina). Više kamatne stope banke plaćaju na štednju građana i depozite pravnih osoba u državi", poručuju iz UniCredit banke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti