Univerzitet Oxford: Vakcina protiv Covida-19 moguća do septembra

11.04.2020. 11:51 / Izvor: Fena
Univerzitet Oxford: Vakcina protiv Covida-19 moguća do septembra

Sarah Gilbert je profesorica vakcinologije i kaže da je "80 posto sigurna" da će vakcina protiv Covida-19 koje razvija njen tim biti uspješna, piše britanski The Times.

 Vakcina protiv Covida-19 mogla bi biti spremna već u septembru, izjavila je profesorica koja predvodi istraživački tim za vakcinu protiv novog koronavirusa na Univerzitetu Oxford.

Sarah Gilbert je profesorica vakcinologije i kaže da je "80 posto sigurna" da će vakcina protiv Covida-19 koje razvija njen tim biti uspješna, piše britanski The Times.

Njen tim na Oxfordu dio je globalnog napora da se pronađe vakcina protiv koronavirusa od kojeg je dosad umrlo više od 100.000 ljudi širom svijeta, saopćio je Univerzitet Johns Hopkins.

Profesorica Gilbert rekla je da će testiranja na ljudima početi u sljedeće dvije sedmice i da ona radi sedam dana sedmično kako bi pronašli efikasnu vakcinu.

"Mislim da postoji velika šansa da će djelovati na osnovu drugih stvari koje smo napravili s ovom vrstom vakcine", rekla je ona za The Times.

"Ne radi se samo o predosjećaju. Kako koja sedmica prolazi imamo više podataka za proučiti. Mislim da je vjerovatnoća da će biti uspješna 80 posto", kazala je ona.

Dodala je da moguće da će imati spremnu vakcinu do jeseni ako sve bude išlo po planu, ali je upozorila da niko ne može obećati da će se to i desiti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti