Unsko-sanski kanton povezuje dijasporu i razvojne projekte u turizmu

10.05.2018. 09:27 / Izvor: Akta.ba
Unsko-sanski kanton povezuje dijasporu i razvojne projekte u turizmu

Konferenciju organizuju Ekonomski fakultet Univerziteta u Bihaću i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, uz podršku USAID Projekta.

U Bihaću je najavljena i predstavljena konferencija "Bosanskohercegovačka izvrsnost – Uloga dijaspore u jačanju ekonomskih kapaciteta Bosne i Hercegovine“ koja će se održati u ovom gradu 29. i 30. juna.

Konferenciju organizuju Ekonomski fakultet Univerziteta u Bihaću i Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona, uz podršku USAID Projekta "Diaspora Invest“, te partnera WWF Adria "Zaštićena područja za prirodu i ljude“, Privredne komore USK i BH Futures Foundation.

"Na inicijativu Almira Badnjevića, odlučili smo pokrenuti organizaciju ove konferencije kako bi se konačno prepoznali kapaciteti naše regije, te potencijal koji postoji za saradnju sa bh. dijasporom. Naša zajednica u inostranstvu želi uložiti svoja sredstva, znanje i iskustvo kako bi pomogla razvoju BiH. Ove godine ćemo u fokusu imati teme turizma i dijaspore, gdje ćemo s jedne strane razgovarati o primjerima dobre prakse mobilizacije ekonomskog potencijala dijaspore, a s druge strane obuhvatiti pozitivne primjere privatne inicijative u razvoju turizma", kazala je Dijana Vuković sa Ekonomskog fakulteta u Bihaću.

"Postoji velika potreba za povezivanjem onoga što učimo na fakultetima sa praksom i prilikama na tržištu. Mi smo na Ekonomskom fakultetu već prepoznali potrebu rada sa mladim ljudima koji će sutra biti eksperti u biznisu i menadžmentu u oblasti turizma. Također, u analizi tržišta i procjene mogućih investicija, moramo se okrenuti prema onim izvorima koji nisu iskorišteni, a nude mnogo – zbog toga je izuzetno važno da na ovom skupu okupimo bh. dijasporu i sa njima razgovaramo – ne o pomoći i donacijama, već o ulaganjima i partnerstvu", podvukla je Mirela Kljajić-Dervić, predsjednica Organizacionog odbora.

"Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona već radi sa bosanskohercegovačkom dijasporom, te smo imali priliku vidjeti brojne primjere u našem kantonu gdje investicije dolaze, postoje ideje, neke inicijative imaju veliki uspjeh. Zbog toga smo i ovu konferenciju povezali sa USAID Projektom Diaspora Invest koji su podržali ove aktivnosti, a koji su u posljednjih godinu dana imali priliku raditi sa firmama koje su nastale i razvile se zahvaljući kapitali iz dijaspore. Upravo to nam treba, dobre priče koje pokazuju da je moguće", dodaje Ada Lipovača iz Razvojne agencije USK-a.

Konferencija će okupiti govornike i govornice iz privatnog i javnog sektora, a očekuje se dolazak i najmanje pedeset potencijalnih investitora, ali i ljudi sa idejama i biznis projektima, koji kroz ovaj skup žele predstaviti svoje prijedloge i stvoriti nova partnerstva koja će doprinijeti – kako održivom razvoju Unsko-sanskog kantona, tako i cijele Bosne i Hercegovine.

"Privredna komora Unsko-sanskog kantona je imala priliku nedavno, u saradnji sa USAID „Diaspora Invest“ projektom predstaviti prilike za grant programe i podršku prema investitorima iz dijaspore u Bihaću. Odziv je bio veliki, a nekoliko kompanije sa ovog područja je i apliciralo u okviru posljednjeg poziva. Uvjeren sam da će ova konferencija podstaknuti ljude na realizaciju novih ideja, te da ovakvim aktivnostima vraćamo pažnju javnosti na veliki privredni potencijal Unsko-sanskog kantona za investicije, a posebno razvojne projekte u oblasti turizma", zaključio je Nihad Šušnjar iz Privredne komore Unsko-sanskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti