Uoči isteka 33 mil. KM vrijedne bankovne garancije konzorcija - U Energopetrolu kontrola o ispunjavanju obaveza iz ugovora o dokapitalizaciji

15.02.2010. 09:13 / Izvor: Nezavisne novine
Uoči isteka 33 mil. KM vrijedne bankovne garancije konzorcija - U Energopetrolu kontrola o ispunjavanju obaveza iz ugovora o dokapitalizaciji

Kontrola koja će utvrditi da li su Vlada FBiH i mađarsko-hrvatkski konzorcij MOL/INA ispunili obaveze iz ugovora o dokapitalizaciji sarajevskog "Energopetrola" trebalo bi da bude završena početkom maja, uoči isteka 33 miliona KM vrijedne bankovne garancije konzorcija.

Kazali su ovo u Komisiji za izbor međunarodne revizorske kuće za kontrolu ugovora o dokapitalizaciji, napomenuvši da će uskoro biti objavljen javni poziv, a potom u roku od mjesec dana izabrana revizorska kuća.

"Bankovna garancija ne bi trebalo da propadne, važi do 28. maja, ali smo ublizu. Ona će biti aktivirana ako revizorska kuća utvrdi nepoštivanje ugovora i to ako i Vlada i konzorcij prihvate nalaz revizorske kuće. Ako jedna strana ne prihvati, ide se na arbitražni sud u Cirih", rekli su u Komisiji, dodajući da u roku od 30 dana treba utvrditi da li su ispunjene i obaveze Vlade.

Enes Ganić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH, kazao je da Vlada i konzorcij za desetak dana treba da se izjasne da li će potpisati aneks ovog ugovora, kojim bi bili produženi rokovi za ispunjenje obaveza obje ove strane i produžena bankovna garancija. U protivnom, dodaje Ganić, ići će se na raskid ugovora ukoliko revizorska kuća potvrdi da obaveze nisu ispoštovane.

Podsjetio je da je obaveza konzorcija bila ulaganje 150 miliona KM u "Energopetrol" u roku od tri godine, koje ističu 28. marta, a Vlade da zaposli 100 radnika "Energopetrola" u firmu "Terminali Federacije", na koju je trebalo da uknjižiti i terminale koji su u sastavu sarajevske firme.

"Naša komisija je prije šest mjeseci utvrdila da je konzorcij uložio oko šest miliona KM. Iz konzorcija sada tvrde da je to daleko više. Vlada je zabrinuta da se u tako kratkom roku do kraja marta može izvršiti svo ulaganje. Nije u pitanju samo to, nego i obaveze Vlade u zapošljavanju 100 radnika i isknjižavanju terminala", dodao je Ganić.

Prethodne dvije bankovne garancije konzorcija, koje su u jednom momentu bile zagubljene u Vladi FBiH, su propale, odnosno nisu aktivirane. Predsjednik Sindikata "Energopetrola" Asim Šehić rekao je da je konzorcij ispunio sve obaveze koje se odnose na radnike. Dodao je da se ubrzano radi na rekonstrukciji benzinskih pumpi, što je obaveza ulaganja konzorcija.

Ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola" potpisan je u septembru 2006, čime je konzorcij MOL/INA postao većinski vlasnik te kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti