Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

UPFBiH: Hitno pokrenuti procedure za potpisivanje bilateralnih sporazuma o povratu PDV-a

16.04.2021. 13:41 / Izvor: Akta.ba

Udruženje poslodavada Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je otvoreno pismo Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vjekoslavu Bevandi, ministru finansija i trezora Bosne i Hercegovine, u kojemu upozoravaju, ispred 20.000 članova, da duže od 10 godina ne mogu realizirati svoje pravo na povrat PDV-a iz inostranstva. 

"Duže od 10 godina UPFBiH je insistiralo na izmjeni članova 94. i 95. Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, kako bi se stvorili uslovi za uspostavljanje principa uzajamnosti povrata PDV-a, odnosno, zaključivanja bilateralnih sporazuma sa drugim državama, na osnovu kojih bi bh. privrednici ostvarili pravo na povrat PDV-a iz inostranstva. Zbog odbijanja Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH da izvrši izmjene Pravilnika, UPFBiH je podnijelo krivičnu prijavu 20.11.2019. godine protiv članova UO UIOBiH zbog nedonošenja izmjena i dopuna Pravilnika.  Na osnovu naše prijave, a po nalogu Tužilaštva BiH SIPA vrši istražne radnje. Nakon podnesene krivične prijave, UO UIO BiH je konačno prošle godine donio  Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost („Službeni glasnik BiH“, broj: 44/20, od 24.07.2020. godine) kojim su izmjenjeni članovi 94. i 95. na način da se stvaraju zakonske pretpostavke za uspostavljanja principa uzajamnosti povrata PDV-a", ističu. 

No, bez obzira što su donesene izmjene i dopune Pravilnika, dodaju, nadležne instutucije Bosne i Hercegovine još nisu pokrenule postupak za zaključenje bilateralnih međunarodnih ugovora. Države sa kojima treba zaključiti ugovor, a koje imaju uslov uzajamnosti i ne vraćaju PDV bh. kompanijama već godinama su Hrvatska, Slovenija, Italija, Mađarska, Poljska, Češka, Grčka, Bugarska, Rumunija, Španija i  Švicarska.

"Podsjećamo da su nadležne institucije Hrvatske još 2011. godine uputile institucijama u Bosni i Hercegovini pismo namjere za potpisivanje sporazuma, na osnovu kojeg bi bio omogućen povrat PDV-a kompanijama u BiH. Međutim, potpisivanje sporazuma nije bilo moguće dok se ne usvoje izmjene i dopune Pravilnika. Udruženje poslodavaca FBiH je 26.11.2020. godine uputilo Ministarstvu finansija i trezora BiH i Vijeću ministara BiH dopis u kojem smo zatražili hitno pokretanje inicijative za zaključivanje bilateralnih međunarodnih ugovora u skladu sa članom 4. Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora („Službeni glasnik BiH“, broj: 29/00 i 32/13). Međutim, do danas, ništa nije urađeno po tom pitanju. Ponovo smo 12.03.2021. godine uputili urgenciju i ukazali na značaj zaključivanja bilateralnih međunarodnih ugovora, ali nikada nismo dobili odgovor od Vijeća ministara BiH, niti od nadležnog ministarstva", saopćili su. 

O značaju hitnog potpisivanja bilateralnih ugovora o uzajamnom povratu PDV-a za bh. privrednike, najbolje govori činjenica da bi iznos PDV-a koji bi se vratio bh.  privrednicima iz Hrvatske bio sedam puta veći od iznosa PDV-a koji bi se iz Budžeta BiH vraćao privrednicima u Hrvatskoj.

"Zbog svega navedenog, ponovo insistiramo i javno pozivamo Vas kao čelne ljude Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i resornog Ministarstva finansija i trezora BiH da  hitno pokrenete inicijativu za zaključivanje bilateralnih međunarodnih ugovora, pogotovo sa Hrvatskom i Slovenijom. Time će se omogućiti povrat PDV-a domaćim privrednicima na bazi reciprociteta", navodi se u pismu UPFBiH.

PODIJELI:

TAGOVI:

UPFBIH

povrat PDV

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti