Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

UPFBiH i Sindikat trgovine potpisali Kolektivni ugovor

09.04.2018. 12:51 / Izvor: Akta.ba

Nakon uspješnih pregovora vođenih u prethodnom periodu, pregovaračkih timovi Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti potpisali su danas u Mostaru Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH.

„Udruženje poslodavaca FBiH potpisivanjem ovog Kolektivnog ugovora, ispunjava obećanje dato radnicima da ne trebaju brinuti u vezi sa garantiranjem njihovih prava kroz kolektivne ugovore. U pregovaračkom timu UPFBiH bili su predstavnici većine najvećih trgovačkih lanaca u FBiH. Današnjim potpisivanjem na najbolji način potvrđujemo da je naš interes zadovoljstvo naših radnika“, istaknuo je Edin Ibrahimović, predsjedavajući pregovaračkog tima UPFBiH.

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović istaknula je da je potpisivanje Kolektivnog ugovora od izuzetnog značaja za radnike ove oblasti, te da se ovim činom ruši sterotip da je ovo sektor u kojem se masovno krše prava radnika.

„Imidž ovog sektora u javnosti je da ovdje vlada apsolutna pravna anarhija, potpisivanjem Kolektivnog ugovora i zajedničkim snagama predstavnika Vlade, Sindikata i Udruženja poslodavaca polako mijenjamo tu sliku“, istaknula je Beširović.

Svečanom potpisivanju prisustvovao je i ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović.

„Potrebno je unaprijediti poslovnu klimu i omogućiti poslodavcima da budu konkurentni na tržištu, a što bi u konačnici značilo da bi se i značajnija sredstva alocirala radnicima. Današnji čin je rezultat plodonosnog socijalnog dijaloga. Saradnja između Udruženja poslodavaca i Sindikata je konkretizovana ovim kolektivnim ugovorom“, kazao je Vujanović.

Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH se definiraju pitanja iz radnih odnosa i u vezi sa radnim odnosima, način utvrđivanja plaće i plaće po osnovu radnog učinka, način i visina obračuna povećanja plaće po osnovu otežanih uslova rada, naknada plaće, način i visina utvrđivanja naknade za službena putovanja, uvjeti i visina naknade plaće zbog odsustva sa rada žene za vrijeme trudnoće u slučaju kad ne može biti raspoređena na druge poslove, pravo na otpremninu, uvjeti za rad Sindikata, postupak kolektivnog pregovaranja i način mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova, raskidanje kolektivnog ugovora.

Iz UPFBiH još jednom naglašavaju da su za Udruženje granski kolektivni ugovori  neupitni. Također, naglašavaju da nastavljaju pregovore sa granskim sindikatima s ciljem potpisivanja kolektivnih ugovora u onim oblastima za koje to još nije završeno. Sa današnjim potpisivanjem na snazi su četiri granska kolektivna ugovora i to za djelatnost prometa, djelatnost trgovine i uslužnih djelatnosti, preradu drveta i papira i komunalne djelatnosti, te da su u toku pregovori za tri granska ugovora - za djelatnost prerade i proizvodnje metala, djelatnost tekstilne industrije i djelatnost hemije i nemetala. Također su pokrenuti pregovori sa Sindikatom z djelatnost finansija, a do kraja godine Udruženje poslodavaca planira pokrenuti pregovore za potpisivanje pet GKU i to u oblasti građevinarstva, prehrambrene i duhanske industrije, za djelatnost ugostiteljstva i turizma, djelatnost IT sektora i grafičke industrije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti